Jerry Afriyie krijgt zijn zin: Zwarte Piet verdwijnt

Jerry Afriyie krijgt zijn zin: Zwarte Piet verdwijnt

Zwarte Piet gaat definitief verdwijnen uit het straatbeeld in Zaandstad. Aansluiten heeft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) besloten om daarom niet meer te gaan demonstreren. Die afspraken hebben Jerry en zeven van de acht sinterklaascomités getekend.

Zwarte Piet

Het enige sinterklaascomité dat niet heeft getekend, is het sinterklaascomité Westzaan. Dit omdat zij geen garantie kunnen geven dat er geen enkele zwarte piet opduikt.

Convenant

In Zaandam hebben de betrokken partijen gisteren het convenant ‘een veilig sinterklaasfeest’ voor alle sinterklaasvierders en iedereen die ermee te maken krijgt getekend.

De ondertekenaars zijn naast Kick Out Zwarte Piet, ook zeven van de acht sinterklaascomités die in de gemeente zitten. De leider van KOZP is dolgelukkig.

Jerry Afriyie spreekt van een ‘historisch moment’. ”Dit document is niet alleen voor de Zaanstreek, maar ook ter inspiratie voor heel Nederland.”

Leeg

Het sinterklaascomité Westzaan heeft dus niet getekend. Joke Smit, woordvoerster van het comité, zegt dat er vrijwilligers zijn die de traditionele Zwarte Piet willen behouden. Ze zijn wel ‘in gesprek’ met deze leden, maar het komt momenteel nog ’te vroeg’.

Witte gezinnen

Dat zorgt er niet voor dat Jerry en zijn bende er gaan protesteren. Wel zijn ook de anti-piet-groepen in gesprek gegaan met het Westzaanse comité.

”Wij willen de gezelligheid niet wegnemen, maar het moet een traditie worden voor iedereen. En niet alleen voor kinderen uit witte gezinnen”, aldus Afriyie.

Jerry Afriyie krijgt zijn zin: Zwarte Piet verdwijnt

Niet meer houdbaar

Normaliter verzorgt het sinterklaascomité in Zaandstad de intocht voor voor Zaandam-zuid. Zij besloten vorig jaar al over te stappen naar roetveegpieten.

Volgens organisator Rene de Reus is de de traditionele Zwarte Piet ‘niet langer houdbaar’. Dat zou ook sponsors wegjaren en daarom is het afgeschaft. De Reus is blij met roetveegpieten en ging zelf ook als zodanig. ”En wat bleek? Achteraf werd ik niet eens herkend!”

Scroll naar boven