Je kind aan de lijn doen, ja of nee?

De meningen over het gebruik van een kinderharnas lopen sterk uiteen. Aan de ene kant biedt het ouders een gevoel van geruststelling wanneer ze met hun kind op pad gaan, vooral in onbekende omgevingen. Aan de andere kant kan het de indruk wekken dat een kind behandeld wordt als een huisdier.

Mening van anderen

Daarom hebben we de meningen van anderen bekeken en een aantal van deze verwerkt in de tekst hieronder.

Er bestaat geen juist of fout antwoord in deze op deze vraag. Het kinderharnas kan als deze op de juiste manier wordt gebruikt een uitstekende oplossing zijn voor ouders met actieve kinderen, vooral tijdens wandelingen op onbekende plekken. Desalniettemin zijn de reacties zeer gevarieerd. Je kunt ze hieronder lezen.

Meningen

“Een absolute must voor de veiligheid,” was een van de positieve reacties. Een andere persoon merkte op: “Ik heb het zelf nooit nodig gehad, maar ik heb situaties van anderen meegemaakt waarin een kinderharnas zeker van pas zou zijn gekomen vanwege mijn werk.” Er waren ook reacties zoals: “We hebben erover nagedacht voor onze middelste nadat ze tweemaal uit het oog was verloren op drukke plaatsen… maar vanwege de meningen van anderen hebben we besloten het niet te gebruiken.”

Andere opmerkingen varieerden van “Onzin, leer je kinderen gewoon dicht bij je te blijven, het zijn geen huisdieren” tot “Mensen moeten hun oordeel voor zich houden. Het harnas is puur voor de veiligheid van het kind, en mensen kijken ons negatief aan als we op vakantie gaan.”

Hondenriem

Sommige ouders gaven de voorkeur aan een soortgelijk systeem als een hondenriem, zodat hun kinderen vrij kunnen bewegen terwijl ze zelf rustig van een kopje koffie konden genieten. Anderen zeiden dat ze het alleen zouden overwegen tijdens bijzondere uitjes zoals skiën.

Een opmerking die ook erg vaak voorbij kwam was dat verschillende ouders vonden dat het kinderharnas hun kinderen hielp begrijpen bij wat de grenzen waren wat betreft de afstand tot een ouder en dat het hun kinderen veiliger maakte.

Al deze meningen laten uiteindelijk zien dat elke gezin anders is. Het benadrukt hoe elk gezin en elke ouder uniek is in hun aanpak van de veiligheid en het gedrag van hun kinderen. Er zijn geen strikte regels maar het is altijd interessant om te zien hoe anderen hiermee omgaan.

Scroll naar boven