Je kan je zorgverzekering nu veranderen: let extra goed op deze opties

Deze maand ontvang je van je zorgverzekeraar de nieuwe zorgpolis voor het komende jaar. Dit is een goed moment om na te denken over je huidige zorgverzekering. Overweeg je een aanvullende verzekering of wil je je eigen risico aanpassen? Hieronder lees je hoe je de beste keuze maakt.

Belang van de nieuwe zorgpolis

Het is essentieel om je nieuwe zorgpolis zorgvuldig te bekijken. Je zorgbehoeften kunnen veranderen en de voorwaarden van zorgverzekeraars wijzigen jaarlijks. Hierdoor kan dezelfde polis andere dekking bieden. Bekijk de antwoorden op vier belangrijke vragen om je te helpen bij je keuze.

Hoogte Eigen risico bepalen

Het standaard eigen risico is 385 euro. Dit betaal je eerst uit eigen zak voordat de verzekering kosten dekt. Het verhogen van je eigen risico kan financieel aantrekkelijk zijn als je weinig zorgkosten verwacht. Dit leidt tot een lagere maandpremie. Maar let op: bij hogere zorgkosten betaal je meer zelf. Gebruik de keuzehulp van de Consumentenbond om te bepalen of een hoger eigen risico voor jou voordelig is.

Verschillende zorgpolissen

  • Naturapolis: Bij deze polis betaalt je verzekeraar direct aan de gecontracteerde zorgaanbieders. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je mogelijk een lagere vergoeding.
  • Restitutiepolis: Hierbij kies je zelf je zorgverlener, ongeacht of er een contract is. Je krijgt altijd een volledige vergoeding, maar controleer wel de precieze voorwaarden op de website van je verzekeraar.
  • Combinatiepolis: Dit is een mix van natura- en restitutiepolis. Je hebt meestal vrije zorgkeuze, maar soms moet je bijbetalen bij bepaalde zorgverleners.

Aanvullende verzekering overwegen

De basisverzekering dekt niet alle zorgkosten. Overweeg een aanvullende verzekering als je extra kosten verwacht voor bijvoorbeeld fysiotherapie, tandartsbehandelingen of lenzen. Weeg de extra premiekosten af tegen de vergoedingen die je ontvangt.

De juiste zorgverzekeraar kiezen

Vergelijk verschillende zorgverzekeraars om de beste keuze te maken. Gebruik meerdere vergelijkingssites om een breder beeld te krijgen. Let op: sommige sites plaatsen verzekeraars die betalen hoger in de lijst. Scroll daarom altijd door voor een compleet overzicht.

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen en tips rondom je zorgverzekering.

Scroll naar boven