Jannie (85) moet naar een verzorgingshuis: ”Zwaar teleurgesteld in mijn kinderen”

Jannie (85) moet naar een verzorginghuis: ''Heel erg teleurgesteld in mijn kinderen''

De 85-jarige Jannie verhuist over een paar weken naar een verzorgingshuis. De dame is op leeftijd. Voor zichzelf zorgen wordt steeds moeilijker. Ze had erop gerekend dat ze bij een van haar kinderen terecht zou kunnen, maar die willen het niet.

‘Leven voorbij’

Jannie uit Bergschenhoek, is 85 jaar. Een zeer respectabele leeftijd. Binnenkort moet ze haar eigen woning verlaten. Ze gaat naar een verzorgingshuis.

Ze lijdt aan Parkinson, een progressieve ziekte. Ze gaat steeds verder achteruit. Opstaan, douchen, aankleden en klusjes in het huishouden lukken nauwelijks meer zelfstandig. Toch is Jannie verre van blij met het verzorgingshuis als vooruitzicht.

”Dan kom ik tussen de oudjes terecht”, lacht ze. Maar achter haar lach gaat groot verdriet schuil. Jannie heeft het gevoel dat ze in het verzorgingshuis pas echt gaat aftakelen.

”De mensen daar zitten eigenlijk gewoon te wachten tot God hen roept. Ik woon hier al 45 jaar, ben overal aan gewend. Een nieuwe omgeving vind ik heel erg eng.”

Jannie (85) moet naar een verzorgingshuis: ''Zwaar teleurgesteld in mijn kinderen''

Kinderen

Wat dat betreft had Jannie gehoopt dat een van haar vier kinderen haar in huis zou nemen. ”Ik heb alles gegeven om mijn kinderen groot te brengen. Ik had gehoopt dat ze nu voor mij, nu ik oud ben, zouden gaan zorgen.” Maar het zit er niet in.

”Mijn kinderen hebben hun ‘eigen levens’ en willen niet dat ik in huis kom.” Tijdens het gesprek barst Jannie in tranen uit. Ze kent de verhalen van kinderen die maar mondjesmaat langskomen.

”Dat is mijn grootste angst, dat ik straks niemand meer zie en eenzaam heen ga. Sinds ik weet dat ik ga verhuizen, slaap ik heel erg slecht.”

Afscheid

”Ik zal afscheid moeten nemen van alles wat me dierbaar is. Straks moet ik vragen of ik wat mag eten, en zit ik aan tafel met talloze anderen.”

Aan het verzorgingshuis zelf ligt het niet volgens Jannie. ”Ik ben er geweest om te kijken. Het personeel was erg vriendelijk. Ik weet dat zij hun stinkende best doen. Het is meer…Nou ja, laten we er maar over ophouden”, aldus Jannie die wederom emotioneel wordt.

Wat gaat er door je heen als je dit leest? Zou jij je vader/moeder in huis nemen? En zo niet, waarom niet?

Scroll naar boven