Janine (87) wil met haar laatste geld kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

Bij dit Nederlandse pretpark kun je per direct niet meer contant betalen

De 87-jarige Janine heeft het niet breed. De gepensioneerde vrouw moet elke maand op haar centen letten om niet tekort te komen. Vorige week wilde ze in een lunchroom met haar laatste geld voor een kop koffie betalen. Dat mocht niet.  ”Wij accepteren alleen pinbetalingen”.

Bestelling achterlaten

Janine stuurde Trendnieuws een e-mail, waarin ze vertelt wat er precies gebeurde. ”Op mijn bankrekening staat helaas niet altijd geld. Ik ging naar een lunchroom en bestelde daar een kopje koffie die ik met cash geld wilde afrekenen. Daarop kreeg ik te horen dat dat niet kon.”

”De koffie was al gezet, maar ik mocht alleen pinnen van het meisje achter de kassa. Ik durfde niet te vertellen dat er geen geld op mijn bankrekening staat.”

”Ik leef in armoede. Mijn leefgeld budgetteren werkt voor mij beter met cash geld. Het meisje achter de kassa gaf aan dat zij dit niet bedacht heeft, maar dat het instructies zijn van haar werkgever.”

”Ik neem haar dan ook niets kwalijk. Maar sinds wanneer is cash geld geen wettig betaalmiddel meer? Ik mocht de koffie niet meenemen, terwijl er veel klanten om me heen stonden. Ik schaamde me heel erg.”

Janine (87) wil met haar laatste geld kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ''Alleen pin''

Pin only

Janine is niet de enige die aanloopt tegen de waanzin van ‘pin-only’ bedrijven. Volgens onderzoek van Hart van Nederland gaan steeds meer ondernemingen over. Zij bannen cash geld en eisen van klanten dat zij enkel betalen met pin, terwijl zo’n 18 procent van de Nederlanders alleen met briefjes en muntjes betaalt.

Inmiddels is zo’n 6 procent van de bedrijven pin-only. Volgens Rob van de Velde, eigenaar van restaurant Het Strandhuys in Vught, zijn daar twee belangrijke redenen voor aan te wijzen.

”Door geen contant geld te hebben liggen, verklein je als onderneming de kans dat je word overvallen.” Van de Velde wijst ook op de eenvoud van pinnen.

”Je hoeft alleen maar een kaartje bij de pinautomaat te halen, terwijl met contant geld alles berekent moet worden.” Als er klanten in het restaurant komen die niet kunnen pinnen, bedenkt Van de Velde vaak wel (bij uitzondering) een oplossing. ”We schrijven dan bijvoorbeeld een factuur uit.”

Zorgelijke ontwikkeling

Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland is duidelijk: het weigeren van contant geld is een enorm zorgelijke ontwikkeling. ”Mensen die simpelweg niet kunnen pinnen, worden hiermee uitgesloten.” Beugel stelt dat banken ook geen voorstander zijn van een cashloze samenleving.

Cash geld biedt daarnaast ontzettend veel voordelen. Zo houd je een overzicht over uitgaven, terwijl het geld ook circuleert in de samenleving.

En dan is er natuurlijk ook nog het gegeven dat mensen vaak helemaal niet willen dat de overheid of banken inzicht krijgen in hun betalingsverkeer.

Poll

Scroll naar boven