Jan (75) ligt al drie weken in Egypte en mag niet weg

Jan (75) ligt al drie weken in Egypte en mag niet weg

De 75-jarige Jan Vos verblijft al drie weken in een ziekenhuis in Egypte. Dat is al niet leuk, maar nu mag hij ook nog eens niet weg. In Egypte vinden ze dat hij gewoon naar Nederland kan vliegen. Nederlandse artsen verhinderen dat: ”Wij snappen hier niets van!”

Egypte

Al drie weken lang ligt de Nederlander in Egypte. Op 31 augustus ging het flink mis vlakbij de badplaats Hurghada, waar Jan en zijn vrouw Marjo van een heerlijke vakantie aan het genieten waren.

De zeventiger komt ten val in de zee en was bijna letterlijk kopje onder gegaan. Op het strand wordt hij weer tot leven gewekt en daarna direct afgevoerd naar de eerste hulp.

ANWB

Jan’s familie neemt direct contact op met Centraal Beheer voor de reisverzekering. Dochter Gemma vertelt dat ze daarna de alarmcentrale van de ANWB heeft ingeschakeld.

”Op hun advies ging mijn vader naar het El Gouna-ziekenhuis, dat op een half uurtje rijden ligt Hurghada.” Jan wordt snel geopereerd en knapt weer op.

Jan (75) ligt al drie weken in Egypte en mag niet weg

Jan en zijn familie willen naar huis. In Egypte vinden ze hem al een week ‘fit to fly’, maar de ‘specialisten’ van de ANWB zijn het daar niet mee eens.

Jan verzwakt

”Ze doen echt ontzettend hun best hier, vertelt Gemma. Maar de standaarden zijn anders dan in Nederland, bijvoorbeeld qua opleiding in hygiëne.”

Jan heeft een medische aandoening en kan daardoor niet alles eten. ”Meestal gaan we naar Frankrijk op vakantie en dan eten we wat we zelf koken.”

”Wanneer we wat verder weg gaan, kiezen we voor een duurder resort met een buffet. Dan kan Jan kiezen wat hij eet. Maar het El Gouna heeft geen buffet. Vaak krijgt hij kleefrijst en enorme brokken vlees. Mijn vader verzwakt daardoor heel erg.”

ANWB

Een woordvoerster van de ANWB vertelt tegen De Telegraaf dat Jan voorlopig in Egypte moet blijven. ”Er was een moment dat hij mocht vliegen, maar daarna ging het weer minder goed met hem.”

Volgens Gemma doelt de woordvoerster vermoedelijk op een dubbele longontsteking die haak vader opliep. ”Maarja, zo’n ding is een vliegende ic he. Hij heeft alleen maar zuurstof nodig.”

Jan’s vrouw vult aan: ”Hij voelt zich slapper worden. Hij verzwakt. Straks zitten we hier met de kerst nog. Ja, of hij moet tussen zes planken terug.”

Jan (75) ligt al drie weken in Egypte en mag niet weg

‘Wij snappen dit niet’

Gemma besluit: „Ik wil niets liever dan dat mijn vader naar Nederland kan. Ik wil hem thuis krijgen, en mijn moeder ook. We zijn afhankelijk van de ANWB en hadden goede hoop, maar die begint te vervliegen. Wij snappen er niets van dat de ANWB je zo laat zitten.”

Drama

De ANWB laat weten regelmatig contact te hebben met de familie. ”Dit is natuurlijk niet fijn voor die mensen. Dat snappen we wel. Maar zo’n vlucht is onze verantwoordelijkheid en het belang van de patiënt staat voorop. Zodra de omstandigheden het toelaten, kan hij terug.”

Scroll naar boven