Jan (74) slaapt al een jaar in zijn auto: ”Ik overleef niet nog een winter”

Jan (74) slaapt al een jaar in zijn auto: ''Ik overleef niet nog een winter''

De 74-jarige Jan Zuidema uit Almelo heeft al een jaar geen huis meer. Om die reden rijdt hij met zijn auto van parkeerplaats naar parkeerplaats om te overnachten. De man moet zich wassen met kanaalwater. Hij vreest dat hij nog een winter in zijn voertuig niet zal overleven.

Auto

Deze ochtend staat zijn auto bij de katholieke begraafplaats, aan de Kerkhofsweg. Hij probeert zo onopvallend mogelijk te zijn. ”Dan laten ze me met rust.”

Terwijl hij achterover ligt op de passagiersstoel, heeft hij zich warm aangekleed. Hij heeft een dikke jas aan en ligt onder de deken.

”En nog had ik het koud. Ik heb pijn in mijn botten”, aldus Jan. Hij geeft aan nog een winter in zijn auto niet te trekken en barst bijna in tranen uit.

Zuidema is dakloos sinds januari dit jaar. Tot dat moment woonde hij in een sociale huurwoning. Eerst met zijn vrouw en kinderen. Daarna alleen.

Na zijn scheiding, 27 jaar geleden, zag hij zijn ex niet meer. ”Met mijn kinderen heb ik ook geen contact. Financieel waren er geen problemen. Als ijzervlechter heb ik mijn hele leven goed verdiend.”

Zorgwoning

De thuiszorg raadde hem twee jaar geleden om zijn huis op te zeggen en in te ruilen voor een zorgwoning. En toen ging het mis.

Volgens Jan werd hij daar weggepest. Meerdere bewoners zouden het rauw lusten. ”Er lag telkens poep en plas voor mijn deur.” Ook had Zuidema ruzie met de leiding van het centrum. ”Die wilden de huur opzeggen. Toen ben ik zelf weggegaan. Ik was het zat.”

Op straat

Hij noemt het een onbezonnen besluit. ”Ik had geen andere woonruimte. Ik was overspannen door al dat gedoe.” Wel had hij zich ingeschreven bij meerdere woningbouwverenigingen. Dat leverde niets op. ”Ik stond op straat. Mijn huisraad staat ergens in een loods.”

Wassen

Sinds dat moment woont Jan in zijn auto, een Skoda Fabia uit 2004. Radeloos is hij. Zuidema heeft al drie maanden niet gedoucht.

”Ik moet me wassen met water uit het kanaal, met een washandje over mijn gezicht.” Schermen doet hij met een apparaat op batterijen. Een toilet vinden? Ook niet eenvoudig.

Jan (74) slaapt al een jaar in zijn auto: ''Ik overleef niet nog een winter''

Geld

Zuidema heeft het ontzettend zwaar, maar geldzorgen zijn er niet. ”Mijn pensioen is goed. Met zorg- en huurtoeslag zou ik me prima kunnen redden.”

Hij laat zijn rekening zien aan de verslaggever van De Gelderlander. Er wordt maandenlijks 2.200 euro bijgeschreven. Hij gebruikt het adres van zijn broer (84) als postadres.

Woning

Zuidema is moe. Om die reden is hij naar de krant gestapt. ”Dan zien mensen hoe ik moet leven. En dat in Nederland. Ik ben niet verslaafd, ik heb geen schulden en ik ben geen ruziemaker. Ik vind dat ik recht heb op een woning”, zo zucht de 74-jarige man.

Scroll naar boven