Jaime verlaat zijn antikraakwoning, krijgt naheffing van 70.000 euro voor gas

Jaime Quant uit Dordrecht zit met de handen in het haar. Sinds hij een e-mail heeft gekregen waarin hem door zijn energieleverancier een eindafrekening is verstrekt van 70.000 euro, is hij ten einde raad. Want hij zal moeten betalen.

Naheffing

Het begon met een ‘aardig’ mailtje van Eneco. ”Daar stond nog vrolijk ‘alsjeblieft’ boven”, zo vertelt Jaime tegen Rijnmond.

”Alsof het een cadeautje was. En toen zag ik het bedrag. Het kwam zo de mail binnen rollen. Ik schrok me echt te pletter en kon mijn ogen niet geloven. Vanuit het niets.”

Jaime heeft jarenlang gewoon in een antikraakwoning aan de Cornelis de Witstraat in het centrum van Dordrecht. Aan de verslaggever van Rijnmond laat hij zien om welk huis het gaat.


Het pand gaat binnenkort tegen de vlakte, omdat er een hotel uit de grond gestampt moet worden. Jaime vindt de woning prachtig.

”Het is meer dan honderd jaar oud. Ik heb er nu wel gemengde gevoelens over. Het verhaal van de binnenkant is minder warm dan de mooie buitenkant. Het geeft me spanning.”

Absurd

In de woning had hij geen toegang tot de gasmeter. De standen zijn geschat. De eindafrekening, over een periode van vier jaar, bedraagt 68.426 euro en 96 eurocent.

Jaime zou moeten bijbetalen voor 27.000 kuub gas. Hij snapt niet hoe dat kan. De verwarming heeft hij altijd op een zeer redelijke temperatuur gehad. ”Ik douchte ook nooit lang.”

Problemen

Wanneer hij Eneco belt, vertelt een klantenservicemedewerker hem dat hij de meterstanden op moet zoeken. Dat kan niet. Omdat hij antikraak woont, heeft hij geen toegang.

Een telefoontje naar de eigenaar van het pand levert ook niks op. De beheerder heeft de standen niet meer, doordat er een computer is gecrashed.

Naast de eindafrekening van bijna 70.000 euro, heeft Jaime maandelijks tot wel 430 euro betaald voor gas en elektra. Dat is niets vreemds.

Dordtse Jaime krijgt energieafrekening van bijna 70.000 Euro

Weggelekt?

Inmiddels heeft Jaime de eindstand op de meter met eigen ogen gezien, maar hij weet de beginstand niet. ”Ik ging er toen vanuit dat het gewoon goed geregeld was.”

Bijna 30.000 kuub gas is er in de afgelopen vier jaar verbruikt, een hoeveelheid die past bij een groot kantoor. Of er op de een of andere mysterieuze wijze gas is weggelekt? Jaime gelooft het niet.

Hij betaalt 700 euro om de meter te laten ijken. Daar komt niets raars uit. De meter werkt naar behoren en dus wordt het nog vreemder.

Wending

Het verhaal wordt nog ingewikkelder, want na bemoeienis door het programma Radar wordt duidelijk dat er toch nog wat meterstanden zijn.

Jaime verlaat zijn antikraakwoning, krijgt naheffing van 70.000 euro voor gas

Sterker nog, de computer bleek helemaal niet gecrashed. Jaime krijgt te horen dat hij niets meer hoeft te betalen en hangt de vlag uit.

Dat is een flinke misrekening. Zes dagen later gaat de telefoon: hij moet toch betalen. Eneco beweert dat er een foutje is gemaakt. Het bedrag wordt wel verlaagd naar 11.086 euro.

Tegen Radar vertellen vastgoedbedrijf Monoma en Eneco dat Jaime zelf verantwoordelijk is geweest voor de standen. Zij zeggen er niets aan te kunnen doen.

Help!

Jaime is ondertussen ten einde raad. ”Ik slaap nauwelijks en eet slecht.” Hij wil het graag afsluiten en verdergaan met zijn leven.

”Zolang het niet is opgelost, lig ik wakker. Aan betalen ben ik echt nog niet toe. Ik wil eerst duidelijkheid over wat hier nu precies gebeurd is.”

Hij hoopt dat mensen hem kunnen helpen.

Scroll naar boven