Jacqui Saburido, de vrouw die het gezicht werd tegen het rijden onder invloed is overleden

Rijden onder invloed is gevaarlijk, onverantwoordelijk en een mogelijkheid om ernstig letsel te veroorzaken bij anderen en/of jezelf.

Jacqui Saburido was pas 20 jaar oud toen zij en haar vrienden in een voertuig zaten dat werd aangereden door een dronken bestuurder in Austin Texas. Twee van de passagiers in de auto waren onmiddellijk gedood, terwijl Jacqui zelf ernstige brandwonden over haar hele lichaam opliep.

In een inspirerende uiting van moed en wil werd deze dappere jonge vrouw een voorstander van de Faces of Drunk Driving Campaign, een programma georganiseerd door het Texas Department of Transportation om het nodige bewustzijn te vergroten.

Dit jaar, 20 jaar na het ongeluk dat haar leven veranderde, stierf Jacqui Saburido op 40-jarige leeftijd.

Jacqui en vier van haar vrienden keerden terug naar huis van een verjaardagsfeest op 19 september 1999, toen een dronken 18-jarige crashte.

Het voertuig van Jacqui en de anderen stond in vlammen. Twee van de passagiers stierven, terwijl Jacqui derdegraads brandwonden opliep tot 60% van haar lichaam.

Volgens de New York Post zat Jacqui vast in het voertuig, met haar benen onder het dashboard. Toen paramedici verschenen, waren ze in staat om het vuur lang genoeg te blussen om de andere twee overlevende meisjes uit het voertuig te halen, maar ze konden Jacqui niet bereiken.

De brandweerwagen arriveerde 45 seconden later, maar tegen de tijd dat het haar lukte haar los te snijden en haar naar het ziekenhuis te brengen, had de brand haar lichaam verwoest. Jacqui verloor haar neus, haar oren, haar lippen, haar haar en ze was bijna volledig blind.

De man die de andere auto bestuurde, Reginald Stephey, werd in 2001 veroordeeld voor het rijden onder invloed en doodslag. Hij werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Alles bij elkaar onderging Jacqui 120 operaties om haar lichaam te helpen reconstrueren, waaronder een transplantatie van het hoornvlies in een poging om het gezichtsvermogen in haar linkeroog te herstellen.

Ondanks alles wat deze jonge vrouw had meegemaakt, ondanks de ondenkbare pijn, de misvorming, de beproevingen en de uitdagingen, overleefde ze niet alleen, maar deed ze haar best om te gedijen.

Jacqui werd een pleitbezorger voor de anti-dronken rijcampagne van het Texas Department of Transportation, terwijl de media ook foto’s van haar ongeval kon gebruiken om het bewustzijn te vergroten.

Ze nam het initiatief en gebruikte haar eigen schokkende ervaring om het bewustzijn te vergroten en verandering te inspireren. Jacqui sprak met schoolkinderen, verscheen op pep rally’s en evenementen, sprak op televisie en zorgde ervoor dat haar stem wijd werd gehoord.

Deze inspirerende, ongelooflijke kampioen van een vrouw is op 20 april 2019 overleden aan kanker in Guatemala, Guatemala-stad. Ze is misschien verdwenen, maar haar nalatenschap zal nog generaties lang voortleven.