Jaap (88) ziet op tegen een eenzame kerst: ”Familie komt niet”

Jaap

De feestdagen komen er weer aan. Maar de uitspraak ‘fijne feestdagen’ is niet voor iedereen van toepassing. De 88-jarige Jaap is daar een voorbeeld van. Hij kijkt erg op tegen de kerst. ”Ik wilde dat er iemand kwam.”

Kerst

Kerst is een prachtig feest. De meeste mensen halen de boom al vroeg in huis, versieren deze mooi en kopen cadeaus. Bij de meeste families wordt er lekker eten gemaakt.

Kortom: gezelligheid ten top. Maar niet iedereen verkeert in deze luxe positie waarbij de deur wordt platgelopen door familie. Het is daarom goed om stil te staan bij mensen voor wie kerst helaas geen feest is. Voor hen zijn het dagen zoals alle andere.

Jaap

Jaap (88) schenkt koffie in. Teneergeslagen vertelt hij hoe zeer hij opkijkt tegen de kerst. Voor het vierde achtereenvolgende jaar zit hij alleen.

Het is niet dat hij geen familie heeft. ”Ik heb drie kinderen en inmiddels vijf kleinkinderen. Maar geen van hen komt bij mij langs. Althans, ze komen gemiddeld een keer in de drie maanden. En dan hebben ze het zo druk dat ze na een halfuur alweer weggaan.”

Jaap
Jaap met zijn kleindochter Elize

Wat daar de oorzaak van is? ”Onze familie is nooit heel hecht geweest. Het is niet dat we ruzie hebben, maar het is nooit zo dat we elkaar dagelijks bellen.”

Eigen leven

”Onze kinderen kwamen al vrijwel nooit op visite, maar sinds het heengaan van mijn vrouw lijken ze helemaal geen interesse meer in me te hebben.”

”Ik heb ze wel eens gevraagd of ik iets verkeerd heb gedaan. Zelf weet ik dat dat niet zo is. Ik heb heel mijn leven in het teken gesteld van hen. Ik had drie banen om ervoor te zorgen dat zij niets tekort zouden komen. Maar ja, ze hebben hun eigen leven ook nog, zeggen ze.”

Tijdens het vertellen wordt het Jaap teveel. ”Ik tel ook mee. Ik heb geen twintig jaar meer op deze aarde. Soms huil ik mezelf in slaap. Ik houd van mijn kinderen.”

Pijn

Het doet Jaap veel pijn. ”Als ik in de supermarkt loop en ik zie families samen, of wanneer ik op kerstavond een wandeling maak. Ik weet dat ik het niet moet doen, maar soms kijk ik bij mensen naar binnen.”

”Dan zie ik hen samen bij de kerstboom zitten. Dan zie ik de liefde die ik zo graag zou willen voelen. Nee, eerlijk gezegd ben ik blij als de kerst er weer opzit.”

Nabeschouwing: Dit verhaal grijpt ons dusdanig aan dat wij hebben besloten om Jaap te helpen. We willen jou vragen om dit artikel te delen. Het doel hiervan is aandacht vragen voor de mensen die met kerst alleen zijn. Dank.

Scroll naar boven