JA21: Verplaats asielprocedures van migranten uit veilige landen naar Curaçao

JA21: Verplaats asielprocedures van migranten uit veilige landen naar Curaçao

Als het aan JA21 ligt, gaat Nederland de asielprocedure voor asielzoekers uit veilige landen verplaatsen naar het Caribische gedeelte van Nederland, te weten Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Ook de partijen VVD en PVV voelen wel iets voor verplaatsing.

Recent kwamen de landen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk op het idee om asielprocedures af te handelen in het Afrikaanse land Rwanda. Nederland zou hier stuiten op afwijkende wetgeving, maar volgens fractieleider Joost Eerdmans is dat niet het geval in de Cariben.

Remmend effect

Nederland wordt momenteel overspoeld met vluchtelingen. De situatie is dusdanig ernstig, dat het aanmeldcentrum in Ter Apel bomvol zit.

Het probleem is dat er niet alleen vluchtelingen in Ter Apel verblijven. Er zitten ook een heleboel mensen die Nederland als geschikt land zien als gever van een mooie woning, een goedwerkende wasmachine en een uitkering die vier keer zo hoog is als het gemiddelde inkomen in hun thuisland.

Eerdmans wil met het voorstel tot verplaatsing een remmend effect realiseren. Hij denkt dat door de procedure naar een partnerland te verplaatsen, dat asielzoekers minder enthousiast worden om naar Nederland te komen. Daarmee zou er weer ruimte komen voor vluchtelingen die echt hulp nodig hebben.

Regeerakkoord

In het huidige regeerakkoord staat al een passage over ‘migratiepartnerschappen met derde landen’ om migratiestromen te beheersen en terugkeer te realiseren. Hier is echter tot op heden niets van terecht gekomen en daarom wil Eerdmans de druk opvoeren.

Eerdmans kan mooi praten en de bevolking goed pleasen, maar de kans dat dit idee daadwerkelijk van de grond komt, is nihil. Hoogleraar Europees recht Gareth Davies en universitair docent migratierecht Martijn Stronks zetten hun twijfels bij de haalbaarheid van dit ”juridisch interessante” plan.

Eerdmans erkent dat Curaçao, dat volgens hem vanwege z’n omvang het meest voor de hand ligt bij dit plan, nog niet om medewerking is gevraagd.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven