Waar door velen voor werd gevreesd, wordt werkelijkheid. De Italiaanse stad Bologna gaat als eerste stad in Europa experimenteren met een zogenaamd ‘sociaal kredietsysteem’. Vanaf de aankomende herfst kunnen burgers die ‘goed gedrag’ vertonen, punten scoren die ingewisseld kunnen worden voor ‘beloningen’.

Dit meldt TPK. De benaming van het kredietsysteem luidt de ‘Smart Citizen Wallet’ en is een soort kopie van het systeem zoals in China. In eerste instantie gaat het om een vrijwillig experiment via een applicatie, al verwacht men bij succes dat dit wel eens een blijvertje zou kunnen worden.

‘Goed gedrag’

Wat wordt er verstaan onder goed gedrag? Projectmedewerker Massimo Bugano vertelt tegen de Italiaanse krant Corriere di Bologna dat het bijvoorbeeld gaat om zaken als afval scheiden. Maar ook het openbaar vervoer gebruiken in plaats van de auto en geen verkeersboetes en bekeuringen krijgen zorgt voor extra punten.

Bugano laat weten dat nog niet is besloten welke beloningen ‘goede’ burgers kunnen krijgen. Dit zal later bekendgemaakt worden.

BEKIJK OOK  Bizarre foto Meghan Markle opgedoken - Lapdance op de schoot van bejaarde?

Goede én slechte burgers

Men zegt het niet letterlijk, maar feit is dat je met een dergelijk systeem verdeeldheid zaait tussen ‘goede’ en ‘slechte’ burgers. De Franse journalist Yannick Chatelain luidt de noodklok. Hij denkt dat het experiment uiteindelijk permanent wordt ingevoerd, met alle gevolgen van dien voor ‘weigeraars’ en/of mensen die ‘slecht’ gedrag vertonen. Dit zou kunnen leiden tot  bijvoorbeeld financiële consequenties hebben, terwijl mensen in het ergste geval ‘’uitgesloten’’ worden.


Like it? Share with your friends!