De Nederlandse moslimgemeenschap is des duivels. Reden hiervoor is de crematie van een dementerende, oude islamitische man (89) in een verpleeghuis in Wassenaar. De familie alsmede moslimorganisaties zijn laaiend en gaan juridische stappen ondernemen.
In de islam is het niet toegestaan om het lichaam van iemand die naar het hiernamaals is vertrokken in de oven te gooien. Volgens het geloof moeten volgelingen begraven worden.
Familie in tranen
De man, Yamani Kholti, woonde in een verpleeghuis in Noordwijk. De familie die in Marokko woont, verkeert in shocktoestand. Zij kunnen niet geloven dat het lichaam van hun familielid gecremeerd is.
Mourad Baddaou van stichting Najiba, die contact heeft met de familie, vertelt dat de familie niet begrijpt hoe dit mogelijk is. ”Ze hebben vreselijk veel pijn en willen weten wat er is gebeurd.”
Familie kwam nooit
Yamani had in Nederland geen kinderen en/of familie. Sinds hij dement raakte, woonde hij in woonzorgcentrum Duinstede omdat niemand hem kon verzorgen.
De enige die nog wel eens langskwam, was zijn beste vriend Hassan. Maar toen die recent op bezoek kwam, was zijn vriend nergens meer te bekennen.
Verpleegsters vertelden hem dat Yamani naar het hiernamaals was vertrokken en dat zijn lichaam gecremeerd was. Hassan is hier ook behoorlijk ondersteboven van.
Wie gaf de opdracht?
Volgens Hassan had hij zijn telefoonnummer achtergelaten, voor het geval dat er iets zou gebeuren. Yamani had hem verteld dat hij in Marokko begraven wilde worden.
Niemand heeft de moeite genomen om Hassan te bellen, zo zegt hij. Mourad heeft het vermoeden dat dit bewust niet gebeurd is om zo ‘goedkoop’ van Yamani af te komen.
Hij zegt dat cremeren het goedkoopst is. Volgens het woonzorgcentum zijn zij nooit verantwoordelijk voor een uitvaart. ”Er geldt een regel dat wanneer er geen familie is, de wettelijke vertegenwoordiger verantwoorelijk is. En als die er ook niet is, wordt er door de gemeente bepaald hoe en wat.
Gemeente: ?
Hassan beweert dat zijn vriend geen wettelijke vertegenwoordiger had, dus de gemeente zou verantwoordelijk zijn. Maar volgens een woordvoerder van burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar, heeft de gemeente er niets mee te maken gehad. ”Wij zijn pas achteraf op de hoogte gebracht.”
Er wordt nu uitgezocht wie de opdracht heeft gegeven. Dat schijnt niemand gedaan te hebben en iedereen wijst inmiddels nu naar elkaar.
Juridische stappen
De stichting Naijba gaat juridische stappen ondernemen tegen de verantwoordelijken. Ze hebben al advocaten ingehuurd. ”Dit moet stoppen. Er is geen respect voor ons geloof”, briest Mourad.
Ook de Tweede Kamer heeft meegekregen wat er is gebeurd. De islamitische partij DENK gaat zelfs vragen stellen aan de minister. Farid Azarkan is heel boos.
”Het is schrijnend als mensen geen familie hebben die de uitvaart op islamitische wijze kan uitvoeren. Dan is het aan de gemeente of de moslimgemeenschap om daar in te voorzien.”
Moslimorganisaties en familie in shock na crematie van islamitische overledene: ‘Doet vreselijk veel pijn’https://t.co/YD5g6EJRKC
— AD.nl (@ADnl) June 30, 2023