Is de wereld klaar voor een voormalige man als Miss Universe?

Is de wereld klaar voor een voormalige man als Miss Universe?

Nog maar enkele maanden geleden schudde Nederland op haar grondvesten. Voor het eerst in de historie liet de jury van Miss Nederland een vrouw winnen die geboren is als man.

Miss Nederland

Dat zorgde voor een storm aan verontwaardiging. Veel mensen vonden, en vinden, het niet kunnen dat iemand die als man geboren is, een vrouwenverkiezing wint.

Rikkie Kollé heeft in de ogen van veel mensen alleen maar gewonnen omdat de jury graag een statement wilde maken, door een transvrouw te laten winnen.

Miss Nederland Rikkie Kolle deelt bijzondere foto uit haar jeugd en heeft een boodschap

Of dat daadwerkelijk zo is, zullen we nooit weten. Tegen het Algemeen Dagblad vertelt Rikkie dat ze zich al sinds ze zichzelf kan herinneren, een meisje voelt.

”Ik heb hier niet voor gekozen; ik ben de transitie niet begonnen om aandacht te krijgen. Ik voel me trots en tegelijkertijd is het zorgwekkend dat mensen je zo de afgrond in proberen te trekken door het gevoel te geven dat er geen plek is voor mij!”

Miss Universe?

Door het winnen van Miss Nederland, mag Rikkie naar El Salvador om mee te dingen naar de titel Miss Universe, oftewel de mooiste ‘vrouw’ ter aarde.

Het deelnemersveld bestaat uit 88 meiden, waarvan naast Rikkie ook met Miss Portugal een transvrouw zal meedoen. Er zijn er dus twee.

Niet ‘queer-vriendelijk’

El Salvador is nou niet het meest queer-vriendelijke land. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schreef onlangs nog over wat bendes de community allemaal aandoet.

Rikkie vindt het ‘dubbel’ om daar als transvrouw heen te gaan. Met Anne Jakrajutatip, een Thaise transgender, als grote baas bij Miss Universe, heeft ze wellicht een voordeel.

”Ik heb vertrouwen in haar. Ik geloof niet dat ze El Salvador zou kiezen voor haar eerste evenement als de situatie daar niet goed zou zijn.”

”Daarnaast sta ik samen met de andere meiden continu onder bescherming van de organisatie. Ik kan niet even alleen een broodje buiten de deur halen.”

”Ik snap dat, want ze hebben de verantwoordelijkheid over 88 meiden.” Rikkie hoopt bij terugkomst gekroond te zijn tot de mooiste vrouw ter wereld. Ze wil haar leven en carrière in een stijgende lijn voortzetten. ”Het is bijzonder wat ik doe. Wat de toekomst ook brengt, dit koester ik.”

Scroll naar boven