Is de ‘sneeuwbom’ echt onderweg? Dit staat ons te wachten

Is de 'sneeuwbom' echt onderweg? Dit staat ons te wachten

De afgelopen dagen hebben we lekker kunnen genieten van ijspret, al doken er ook filmpjes op van mensen die door het ijs heen zakten en een nat pak haalden. Maar ondertussen is Nederland in de ban van..sneeuw.

20 centimeter sneeuw

Dat zit als volgt. Eergisteren verscheen er een artikel op Metronieuws, dat ook door ons werd gedeeld. Hierin werd uitgelegd dat het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) een weermodel openbaar gemaakt heeft, waarin een ‘sneeuwbom’ voorspeld wordt voor ons land.

De accuraatheid van de computer is zeer hoog. Nu volgende week woensdag dichterbij komt, kan er al gerichter voorspeld worden. Wat die sneeuw, komt die nog?

Meteorologen voorspellen

Met een beetje geluk gaat het dus echt gebeuren: een laag van 20 centimeter sneeuw. Maar hoe groot is de kans dat we dit gaan meemaken? Meteoroloog Jordi Huirne is van mening dat sneeuw en onweer een van de moeilijkste dingen zijn om te voorspellen.

Is de 'sneeuwbom' echt onderweg? Dit staat ons te wachten

Jordi stelt dat ‘alles precies goed moet vallen’. ”Er komt koude lucht onze kant op en woensdag komt die in aanraking met koude lucht. Die grens moet precies boven ons land liggen, want daar valt de sneeuw. Vooralsnog verandert de voorspelling daarover elk moment.”

Amateur-meteoroloog Gerrit Vossers vult aan: ”Nu lijkt er in het zuiden van het land en in Gelderland wel iets te vallen. Een centimeter of vijf.”

‘Kan net zo goed gebeuren’

In tegenstelling tot Jordi Huirne en Gerrit Vissers houdt Michael van der Poel de hoop erin. Hij deelt op X (Twitter) nu een ’timelapse’, waarin er 10 tot 25 centimeter sneeuw gaat vallen. Volgens de weerman is de koers van het lagedrukgebied in dit geval allesbepalend.

Drie opties

De weermannen zijn het dus niet met elkaar eens. Ze zeggen veel, maar zeggen eigenlijk niks. ”Na het weekend weten we iets meer”, stellen de drie. Concluderend zijn er drie mogelijkheden:

“Als de grens ten noorden van Nederland komt te liggen, krijgen we regen. Komt die ten zuiden, dan is het gewoon koud. Ligt het boven ons, dan krijgen we een flink pak sneeuw.”

Is de 'sneeuwbom' echt onderweg? Dit staat ons te wachten

Als jij je voorspellende gaven de vrije loop laat, denk je dan dat we te maken krijgen met 20 centimeter aan winterse neerslag, of zal het allemaal wel meevallen? Laat het weten in de reacties!

 

Scroll naar boven