Irene (44) leest het dagboek van haar dochter en raakt volledig in paniek

Irene (44) leest het dagboek van haar dochter en belt meteen haar man

Een dagboek is iets heel persoonlijks, dat weet zo’n beetje iedereen. Maar toch zijn we als ouders soms erg benieuwd wat onze kinderen hierin opschrijven, ook al is dat not done. De 44-jarige Irene las het dagboek van haar dochter van 16 en stuitte op gevoelige informatie.

Tegen het online magazine JMOuders vertelt Irene dat zij, haar man en hun twee dochters een hecht gezin zijn, waar zo’n beetje alles met elkaar wordt besproken. Toch heeft haar dochter van 16 een geheim dat ze besloot om (nog) niet aan haar ouders te vertellen.

Puberteit

”Onze beide dochters zitten in de puberteit en dat is heel erg goed te merken. Vooral Esmee, onze oudste, is flink rebels. Ze zoekt de confrontatie met ons en komt standaard te laat thuis. Vanzelfsprekend gaan we het gesprek met haar aan, maar we willen ook niet te streng zijn, aangezien het een fase is.”

”Het laatste jaar is Esmee erg gesloten, terwijl ze voorheen letterlijk een open boek was. Ik heb tegenwoordig geen idee wat er in haar hoofd omgaat. Ze deelt nauwelijks nog iets met ons.”

”Laatst escaleerde dat een beetje. Ze was enorm afwezig en prikkelbaar. Ik maakte me daar veel zorgen om, maar toen ik vroeg of en wat er aan de hand was wilde ze niets zeggen. Twee weken laten ging ik haar kamer opruimen. Ik zag toen haar dagboek liggen en ik kon me niet meer beheersen.”

Irene (44) leest het dagboek van haar dochter en belt meteen haar man
Irene (44) leest het dagboek van haar dochter en belt meteen haar man

Dagboek

”Achteraf gezien had ik beter niet kunnen kijken, want wat ik las had ik nooit verwacht. Ze had opgeschreven dat ze door een jongen was ontmaagd, die haar meteen daarna had gedumpt. Ik was volledig in shocktoestand. Mijn meisje die seks had gehad?”

”Waarom heeft ze me dat niet verteld? Ik voelde me een waardeloze moeder omdat mijn eigen dochter mij niet eens meer in vertrouwen neemt. Ik heb daarop mijn man gebeld en hem direct verteld over wat ik had gelezen. Hij was op zijn werk, maar is meteen naar huis toegekomen.”

Twee weken

”Mijn man en ik hebben toen besloten om Esmee niet te confronteren, maar twee weken later kon ik het niet meer voor me houden. Ik probeerde haar eerst zelf te laten vertellen dat ze was ontmaagd, maar toen ze dat niet deed heb ik gewoon tegen haar gezegd dat ik het had gelezen in haar dagboek.”

”Mijn dochter werd woedend en begon tegen me te schreeuwen dat ik dat nooit had mogen doen. Ik probeerde nog tegen haar te zeggen dat ik bezorgd was en heb mijn excuses aangeboden. Het hielp niets. Esmee wil niet meer praten met me.”

”We zijn nu twee weken verder en mijn dochter weigert nog een woord met me te wisselen. De communicatie verloopt via haar zusje of via mijn man. Ik ben ontzettend bang dat ik de relatie met mijn dochter voor eeuwig heb verpest en dat was niet de bedoeling.”

Scroll naar boven