Iphone opladen? Zoveel kost het per dag, maand en jaar

Iphone opladen? Zoveel kost het per dag, maand en jaar

Smartphones beschikken vandaag de dag over een behoorlijk aantal technologische snufjes. Maar het opladen van het toestel hoort er nog altijd bij. 

Zeker als je net de nieuwste iPhone 14 Pro met dat schitterende Always-on beeldscherm in bezit hebt, moet je je iPhone vaak aan de lader hangen. Maar wat kost dat nu eigenlijk qua stroomverbruik? Mark Hofman van de website OMT heeft voor je uitgerekend hoeveel je per dag, maand en jaar betaalt voor het opladen van je iPhone.

Heel goedkoop

Ondanks de verwoestende energieprijzen die menig huishouden hoofdbrekens bezorgen, is het opladen van een iPhone spotgoedkoop. Gemiddeld betaal je hier 2,70 euro per jaar voor. Vanzelfsprekend hangt niet iedereen het toestel op even vaak aan de oplader, terwijl er ook nog verschillende opladers in omloop zijn.

Iphone opladen? Zoveel kost het per dag, maand en jaar

Hofman heeft voor zijn berekening gebruikgemaakt van een iPhone 14 Pro, die beschikt over een 3.200 Ah batterij. Dat is omgerekend 12,8 Wh. Dat is dus het verbruik bij een volledige laadbeurt.

Zou je dit 365 dagen per jaar doen, dan kom je uit op een jaarlijks verbruik van 4.672 Wh. Dit deel je door duizend (kWh) en voila: je verbruikt per jaar 4,67 kWh.

De meest actuele cijfers van de Consumentenbond laten zien dat de prijs per kWh momenteel op 58 cent ligt. Een simpele berekening wijst uit dat het volledig opladen van een iPhone, je dus 2,70 euro per jaar kost.

Per maand kom je dan uit op een miniem bedrag van 23 eurocent, terwijl de kostprijs op dagelijkse basis nog minder dan 1 cent (0,7 cent) bedraagt. Lekker opladen dus!

Scroll naar boven