Inwoners Ter Apel mobiliseren zich: ”Knuppels en ijzerstaven al klaarstaan”

Inwoners Ter Apel mobiliseren zich: ''Knuppels en ijzerstaven al klaarstaan''

Het is al tijdenlang helemaal mis in Ter Apel, waar het asielzoekerscentrum met nieuwe Nederlanders is gevestigd. Inwoners zijn het jattende paupervolk spuugzat. ”De grens is bereikt. Stelende gelukszoekers lopen vrij rond, en wij zitten binnen.”

Inwoner Lendy, die zelf een Chinese en Surinaamse achtergrond heeft en voorheen ook regelmatig werd genegeerd omdat ze er ‘niet Nederlands’ uit zou zien, vertelt meer.

”Als inwoner voel je jezelf onveilig. Vreemdelingen morren ongestraft aan je deur en auto. Laatst stond er eentje te posten bij mijn achtertuin.”

”Ik bijt wel van me af, maar heb ook een dochter van 14 thuis.”

Burgerwacht

Lendy maakt deel uit van de lokale buurtpreventiewacht. Wanneer ze een uurtje voor middernacht in het centrum van Ter Apel vertoeft regent het.

”Met regen komen ze het azc niet uit.” Wanneer het droog is, is dat een ander verhaal. Zodra via onze WhatsApp-groep een alarm wordt geslagen, is het hup, het bed uit en naar de plek des onheils. Meestal zijn we zeker met zes mensen ter plaatse om een verdachte staande te houden.”

De voorman van de burgerwacht, Hary Siemers (63) wil niet vertellen uit hoeveel leden de groep bestaat. Ook wil hij niets kwijt over de werkwijze.

Hij erkent dat leden over straat lopen, maar spreekt niet van patrouilleren. ”We houden onze oren en ogen goed open”, zo zegt hij.

Krankzinnig

Er komen helaas vaak meldingen binnen. Harry laat bizarre beelden zien van verwarde Noord-Afrikanen die schreeuwend in bosjes liggen, of zichzelf bevredigen voor Nederlandse meisjes.

”Vrouwen durven niet eens naar buiten”, zo vertellen Wim en Willeke. ”Wij gaan niet meer op vakantie uit angst voor wat thuis gebeurt.”

Zelf ingrijpen

Volgens Siemers beantwoord de groep geweld met geweld. Hij heeft zelf een scherpe riek in zijn tuin. ”Die zal ik gebruiken wanneer ze op mijn erf komen.

Wanhoop door AZC in Ter Apel | RUTGER EN DE NATIONALISTEN | NPO 3 TV

Burgerwacht Edis Vukalic voegt eraan toe dat de inwoners massaal knuppels en staven klaar hebben staan voor wanneer insluipers worden aangetroffen.

De uit de kluiten gewassen dertiger laat aan De Telegraaf beelden zien hoe hij een agent te hulp schiet bij een incident met een doorgedraaide vreemdeling.

Autoriteiten bevestigen samenwerking

Thijs Damsa, woordvoerder van de eenheid Noord-Nederland bevestigt dat er wordt samengewerkt met de groep. ”Het is geoorloofd om burgeraanhoudingen te verrichten.”

”Zolanf er maar geen geweld aan te pas komt. Indien daar wel sprake van is, volgt een onderzoek. De burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema, is minder enthousiast.

Hij is niet blij met de burgerwacht, maar snapt wel waarom dit gebeurt: ”Het is onmacht, omdat burgers niet langer op de overheid kunnen vertrouwen.”

Hij hoopt dat er snel een gesloten opvang voor kansloze asielzoekers uit Marokko en Algerije wordt geopend. ”Dat zijn de grootste raddraaiers.”

Scroll naar boven