International vrouwenteam wordt ervan verdacht een man te zijn

International vrouwenteam wordt ervan verdacht een man te zijn

Vlak voordat het WK voetbal voor vrouwen deze maand van start gaat is er flink wat ophef ontstaan. Ene Babra Banda, de spits van Zambia, heeft de gendertest namelijk niet doorstaan. Zij wordt er nu van verdacht dat zij een biologische man is.

Afrika Cup

Vorig jaar mocht Banda niet meedoen aan de Afrika Cup. Toen werden hoge waarden aan testosteron, het voornaamste mannelijke geslachtshormoon, bij haar aangetroffen.

Vervolgens mocht ze dan wel weer meedoen aan de Olympische Spelen van Tokio. Daar scoorde ze in twee van de drie wedstrijden in de poule spontaan een hattrick.

Zambia speelde de eerste wedstrijd tegen het Nederlands Elftal en verloor met 10-3. Opmerkelijk genoeg scoorde Banda drie keer. In de wedstrijd daarna, tegen China (4-4) deed ze dat nog eens dunnetjes over.

Eigen onderzoek

Op het WK, dat gehouden wordt in Australië en Nieuw-Zeeland van 20 juli tot en met 20 augustus, mag Banda ‘gewoon’ meedoen. De voetbalbond FIFA licht dat besluit toe in de Duitse krant BILD.

International vrouwenteam wordt ervan verdacht een man te zijn

”De deelnemers aan het WK vrouwenvoetbal verzekeren ons dat ze hun eigen, interne onderzoeken uitvoeren en dat die duidelijk bewijzen dat al hun speelsters van het vrouwelijke geslacht zijn.”

Kortom, de FIFA vertrouwt op de eerlijkheid van Zambia. We hebben het even opgezocht, maar het land scoort niet zo best als het gaat om corruptie. Maar dat terzijde 🙂

Laat maar zien

Tegenwoordig wordt er gekeken of je man of vrouw bent aan de hand van bloedtesten of dna-testen. Voor het WK van 2011 werden vrouwen zelfs opgedragen hun kleren uit te trekken. Dat beweerde voormalig Zweeds international Nilla Fisscher overigens in haar biografie.

Belangrijke pion

Dat Banda een belangrijke pion is voor de Zambiaanse nationale ploeg, bewees ze vorige week vrijdag nog door twee keer te scoren in een oefenduel met Duitsland.

Het WK gaat op 20 juli van start. Zambia is ingedeeld in een poule met Spanje, Japan en Costa Rica. De Oranje Leeuwinnen zitten in een groep met de Verenigde Staten, Portugal en Vietnam.

 

Scroll naar boven