Inspectie slaat alarm: kindervuurwerk vaak heel erg gevaarlijk

Inspectie slaat alarm: kindervuurwerk vaak erg gevaarlijk

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) luidt de noodklok. De organisatie zegt een op vijf kindervuurwerk af te keuren, omdat het niet veilig genoeg zou zijn.

Kindervuurwerk wordt ook wel fopvuurwerk genoemd en is het gehele jaar verkrijgbaar. De inspectie heeft 87 producten getest. Onder meer sterretjes, knalerwten en fonteinen zijn uitvoerig onderzocht. Van alle geteste producten heeft de ILT meer dan 20 procent afgekeurd.

Problemen

Maar waar zitten de problemen hem dan precies in? Het gaan om ‘vonken die te ver komen’, maar ook om vuurwerk waar te veel kruid in zit. Het maximum bedraagt 7,5 gram per stuk vuurwerk.

Kwaliteit verbeteren

De ILT heeft waarschuwingen uitgedeeld aan importeurs en eist dat de kwaliteit van het vuurwerk verbeterd wordt. Een zorgwekkende statistiek is volgens de inspectie dat 47% van de vuurwerkverwondingen bij kinderen jonger dan 12 jaar, wordt veroorzaakt door kindervuurwerk.

Daarom doet de inspectie een beroep op het gezonde verstand van ouders: ”Laat kinderen onder de 12 geen vuurwerk afsteken.”

Scroll naar boven