Inlichtingendiensten gaan internet grootschalig aftappen in Nederland

aftappen internetkabels

In 2018 stemde het grootste gedeelte van de kiezers tegen het aannemen en in gebruik nemen van de zogenaamde sleepwet. Deze wet zou ervoor zorgen dat op grote schaal informatie afgetapt kon worden door inlichtingendiensten. Er werd toen der tijd zelfs beloofd dat het in de toekomst niet zou gaan gebeuren. Die belofte lijkt de regering niet na te kunnen komen.

Internet aftappen

Nu zijn de inlichtingendiensten toch van plan om te gaan beginnen met het grootschalig aftappen van internetkabels, aldus de Volkskrant. Zoals je je kan voorstellen ontstond er grote angst voor deze nieuwe ontwikkeling.

In 2018 werd de sleepwet door de regering en de top van de inlichtingen afgedaan als bangmakerij. Ze zouden de taps alleen gebruiken voor het opslaan van zogenaamde metadata. Met veruit het grootste gedeelte hiervan zou niks gebeuren. Ook zeiden ze dat er bijvoorbeeld nooit een hele wijk afgetapt zou worden.

aftappen internetkabels

Hele infrastructuur aangelegd

Maar die beloftes waren niks waard. Verschillende bronnen hebben vermeld aan De Volkskrant dat kabelbedrijven Eurofiber en Relined via de AIV en MIVD een gehele infrastructuur hebben aangelegd om internet te gaan aftappen bij miljoenen Nederlanders. De bronnen bevestigen hiermee dat het inderdaad niet gaat om bepaalde wijken, maar om een groot gedeelte van het hele land.

Toch benadrukt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de gewone burger niks te vrezen heeft: “Het wordt enkel losgelaten bij het zogeheten ‘snapshotten’: twee uur lang de kabel intercepteren als verkenning. Dit is er juist voor bedoeld om het in de toekomst zo gericht mogelijk te kunnen doen.”

Sleepwet - Zondag met Lubach (S07)

Laat een reactie achter

Scroll naar boven