Immigratiedienst heeft typisch Nederlandse oplossing tegen ”enorme drukte”

IND gaat controles versnellen

De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) kampt momenteel met grote drukte vanwege het enorme aantal migranten dat zich graag in Nederland wil vestigen. De dienst heeft een tekort aan mankracht en besluit daarom tot een wel heel simpele oplossing. Niet-Westerse asielzoekers die hun gezinnen willen laten overkomen, krijgen minder strenge controles.

In andere woorden gaat de IND vaker kijken of asielzoekers die hun familie ook in Nederland wil laten resideren, ‘het voordeel van de twijfel’ gegund kan worden.

Bewijs van gezinsband? Geen tijd voor

De tweede oplossing die is bedacht, betreft het aantonen van een ‘gezinsband’. Het komt erop neer dat de IND geen tijd meer vrijmaakt om te controleren of bepaalde mensen samen ook daadwerkelijk een gezin vormen. Hierdoor hoopt men de opgelopen achterstand snel ongedaan te kunnen maken. Dat het dan fout kan gaan, neemt de dienst op de koop toe.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben het recht gezinsleden over te laten komen naar Nederland, maar door reisrestricties in verband met het coronavirus konden zulke nareizigers volgens de IND de afgelopen twee jaar moeilijk aan een visum komen bij een Nederlandse ambassade in het buitenland.

IND gaat minder streng optreden bij gezinshereniging asielzoekers

Vluchtelingenwerk dolgelukkig

VluchtelingenWerk laat in een reactie weten “blij en opgelucht te zijn dat de IND maatregelen neemt om de wachttijd voor gezinshereniging te verkorten”.  Volgens de hulporganisatie wachten duizenden vluchtelingen op gezinshereniging en zitten hun geliefden vaak in onveilige gebieden.

”Deze werkwijze geeft vluchtelingen het voordeel van de twijfel en biedt meer ruimte voor de menselijke maat in het asielbeleid.”

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven