‘Ik verloor miljoenen aan cryptocurrency verslaving’

Jake verloor miljoenen euro’s door te handelen in cryptocurrencies. Hij wil niet dat zijn identiteit bekend wordt omdat hij nog steeds in behandeling is bij een van de enige ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk die mensen behandelt die geobsedeerd zijn door het gokken op de waarde van de virtuele valuta.

Jake kocht voor het eerst Bitcoin – de populairste cryptocurrency – in 2015, maar het was pas na een grote winst een paar jaar later dat zijn handel volledig uit de hand liep.

“Ik kan het exacte moment aanwijzen waarop het een probleem werd,” zei hij. “Ik was het bedrag dat ik opzij had gezet aan het uithollen maar ik ging een trade aan en ik was bereid om dat laatste bedrag dat ik had te riskeren.”

“Uiteindelijk verdiende ik bijna alles terug wat ik verloren met slechts één enkele transactie. Het was een gevoel van pure euforie.”

Jake vertelde aan de BBC dat deze high, in combinatie met moeilijkheden in zijn huwelijk en persoonlijke leven, snel leidde tot een verslavende cyclus.

Zijn baan in die tijd betekende dat hij verantwoordelijk was voor miljoenen ponden. Hij zei dat hij al snel begon te handelen in geld dat niet van hem was in de hoop zijn eerste succes te herhalen.

Hij zei: “De eerste keer dat ik het nam, verloor ik het allemaal in ongeveer 20 minuten op een nacht. De markt bewoog heel snel en ik heb alles geliquideerd.”

“Het was ongeveer 2 uur ’s nachts. Ik ging terug naar bed en moest naast mijn vrouw gaan liggen. Ze had geen idee wat ik had uitgespookt.”

Jake kreeg een strafrechtelijke aanklacht wegens verduistering maar kon met de hulp van zijn familie 1,5 miljoen pond aan zijn werkgever terugbetalen en is nu in behandeling voor zijn verslaving.

Wat is cryptocurrency

Cryptocurrencies zijn digitaal geld dat niet door een bank wordt uitgegeven. Je kunt deze valuta’s verhandelen en beleggen als alle andere – en er zijn vrijwel geen toetredingsdrempels. Door de afwezigheid van regelgeving kan de markt ongelooflijk snel stijgen.

Tijdens de lockdown steeg de totale waarde van alle cryptocurrencies van ongeveer 175 miljard tot meer dan 1.75 triljoen.

Uit cijfers blijkt dat honderdduizenden mensen in Nederland deze digitale valuta’s bezitten.

Maar sinds begin mei bereikte de markt het hoogste niveau ooit en verloor slechts een paar weken later meer dan 1 triljoen.

Met zoiets volatiels, als je wint, win je veel. Als je verliest, ga je ook hard naar benden.

De crackcocaïne van het gokken

Volgens deskundigen vertonen verslaafden aan cryptocurrency trading dezelfde soort gedragsverslavingen als probleemgokkers.

Er zijn geen cijfers over het aantal mensen dat verslaafd is aan cryptocurrency trading, maar Tony Marini, de hoofdconsulent van de cryptocurrency verslavingskliniek in het Castle Craig ziekenhuis in Peebles, zei dat ze steeds meer mensen zien in Schotland.

“Dit is de crackcocaïne van het gokken omdat het zo snel gaat,” zei hij. “Het is 24/7. Het is op je telefoon, je laptop, het is in je slaapkamer.”

De kliniek heeft de afgelopen jaren meer dan 100 mensen behandeld voor cryptocurrency-verslavingen. Het is de combinatie van constante beschikbaarheid en extreme volatiliteit die mensen naar zijn deur leidt, zei de heer Marini.

“Er zijn zoveel mensen die handelen in cryptocurrency die geld verdienen,” zei hij. “En ze vertellen iedereen dat ze geld verdienen. We horen niets van de mensen die geld verliezen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven