Voorrangregels zijn de regels die bepalen welk voertuig of welke weggebruiker voorrang heeft in situaties op de weg. Deze regels zijn bedoeld om het verkeer veilig en ordelijk te laten verlopen.
Het is belangrijk om deze voorrangregels te kennen en te volgen om 0ngelukken te voorkomen en het verkeer soepel te laten verlopen.
Het negeren van voorrangsregels kan leiden tot verkeersovertredingen en boetes. Houd altijd de verkeerssituatie goed in de gaten en pas je snelheid aan om veilig voorrang te verlenen of te krijgen.
Basisvoorrangsregels
In Nederland kennen we een aantal basisvoorrangsregels. Die zetten we onderstaand voor je op een rijtje. Wellicht ken je ze al, maar het een herinnering is nooit verkeerd.
- Bestuurders op een gelijkwaardige kruising: Als twee wegen elkaar kruisen en er is geen duidelijke voorrangsweg aangegeven, dan geldt het “rechts heeft voorrang” principe. Dit betekent dat bestuurders op de weg die van rechts komt, voorrang hebben.
- Voorrang van rechts: Op gelijkwaardige kruispunten en bij ontbreken van andere verkeerstekens geldt dat bestuurders van rechts voorrang hebben. Dit betekent dat je moet stoppen of langzamer moet rijden als er verkeer van rechts komt.
- Verkeersborden en -tekens: In Nederland worden voorrangsregels vaak aangegeven met verkeersborden en -tekens. Bijvoorbeeld, het blauwe bord met een witte driehoek wijst op voorrang verlenen. Bestuurders moeten deze borden volgen.
- Haaientanden: Haaientanden op de weg (witte driehoeken op het wegdek) wijzen op een voorrangskruispunt. Bestuurders moeten stoppen en voorrang verlenen aan verkeer op de andere weg.
- Voorrang verlenen aan bussen en trams: In sommige gevallen moeten bestuurders voorrang verlenen aan bussen en trams die vanuit een halte de weg op rijden.
- Voetgangers: Voetgangers hebben altijd voorrang op zebrapaden en bij oversteekplaatsen voor voetgangers.
- Bijzondere situaties: In sommige situaties kunnen speciale voorrangssituaties van toepassing zijn, zoals bij nadering van een uitrit of bij verkeerslichten.
Uitzonderlijk
Onderstaand plaatje is een verkeerssituatie die vragen oproept bij mensen. We zien drie auto’s op een zogeheten Y-splitsing.
De vraag is welk voertuig nu als eerst mag gaan rijden. De voertuigen hebben alledrie dezelfde intentie: ze willen naar links.
In dit geval staat er niet vast wie voorrang krijgt. De bestuurders zullen onderling, middels gebaren, tot een overeenstemming moeten komen wie er als eerst mag rijden.