Ibrahim (20) kwam naar Europa om rijk te worden: ”Dit land is slecht”

Ibrahim (20) kwam naar Europa om rijk te worden: ''Dit land is slecht''

De 20-jarige Ibrahim had een droom. Hij wilde rijk worden en dacht in Europa op de juiste plek te zijn. Inmiddels is hij een ervaring rijker, maar een illusie armer. In plaats van zijn gedroomde miljoenen, wil Ibrahim terug naar Marokko.

Ibrahim vertelt hoe hij op internet mooie foto’s vond van Europa. ”Onze familie komt uit Fez. Ik heb drie zussen en vijf broers. We hadden het thuis niet zo breed en mijn vader werkte zich een slag in de rondte om zijn familie te onderhouden.”

Overheid helpt overal mee

”In Marokko hebben we niet veel kansen. De inkomens zijn er niet hoog. Hoeveel ik ook van mijn vader houd, ik wil dat mijn kinderen later een mooi leven kunnen leiden.”

”Op internet zag ik foto’s van Nederland, een heel modern land. Via een Facebookgroep kwam ik in contact met mensen die vanuit Marokko naar Nederland zijn gegaan.”

”Zij vertelden me dat het geweldig is en dat de overheid je overal mee helpt. Van een inkomen tot huisvesting. En het gaat heel snel, hoorde ik.”

”Op dat moment stond mijn besluit vast. Ik raakte overtuigd door de verhalen die mensen over Nederland vertellen. Thuis werd er niet zo enthousiast gereageerd.”

”Mijn ouders, maar ook mijn broers en zussen, wilden niet dat ik zou gaan. Zij waren bang dat ik er alleen voor zou komen te staan in een vreemd land. Zelf dacht ik hier niet zo over na. De overheid zou me immers helpen, zo was mij verteld. Snel heb ik toen het besluit gemaakt om te vertrekken.”

Naar Europa

”Het probleem was dat ik geen geld had voor een vliegticket. Een paar honderd euro lijkt misschien weinig, maar ik had ze niet. Uiteindelijk kreeg ik geld van mijn oom, op voorwaarde dat ik hem zou terugbetalen.”

Eenmaal in Nederland komt Ibrahim er al snel achter dat de hulp die hij wil, niet zomaar komt. ”Ik landde op Schiphol en had toen eigenlijk geen idee waar ik naar toe moest.”

”Via via hoorde ik dat er in Ter Apel een plek is waar ik zou kunnen slapen. Eenmaal aangekomen vroeg ik of zij mij konden helpen met geld en een huis.”

”Mij werd toen verteld dat dat niet zomaar ging. Er moesten eerst allerlei formaliteiten worden afgehandeld. Ik moest ook lang wachten.”

Youssouf (20) kwam naar Europa om rijk te worden: ''Ik heb me vergist''

Gedesillusioneerd

”Ik had het mezelf anders voorgesteld. Ik wilde meteen een baan zoeken en veel geld verdienen. Daarmee zou ik dan ook mijn familie kunnen helpen.”

”Inmiddels zijn we twee jaar verder. Omdat ik Marokkaan ben krijg ik niet meteen een verblijfsvergunning, wat ik niet goed begrijp. Wat heb ik verkeerd gedaan?”

Ibrahim wil graag aan het werk en wil zijn steentje bijdragen aan de maatschappij. ”Ik ben een goede jongen en zorg niet voor problemen.”

Slapen doet hij soms in een parkje en soms bij vrienden die hij in de tussentijd heeft gemaakt. ”Mijn situatie is niet prettig. Het liefst ga ik terug naar Marokko. Daar had ik tenminste nog iets van een toekomstperspectief. In Nederland vind ik het niet leuk meer.”

”Ik ben hierheen gekomen om rijk te worden, maar ik heb geen cent op zak. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan.”

Over de auteur