Huurders betalen gemiddeld 62 euro per maand te veel aan servicekosten

Groot nieuws: Huurders betalen gemiddeld 62 euro per maand te veel aan servicekosten

Woningbouwverenigingen blijken huurders massaal om de tuin te leiden met servicekosten. Per maand betalen huurders gemiddeld 61,32 euro te veel. Het is schrikbarend, maar er is hoop. Je kunt het geld met terugwerkende kracht opeisen.

Onverklaarbare servicekosten

Wanneer je een appartment huurt ben je er vast wel bekend mee: servicekosten. Je moet betalen omdat Rachid de gang soms schoonmaakt en voor tal van andere zaken.

Die kosten staan gespecificeerd op een huurcontract, maar je kunt er moeilijk achter komen of die kosten kloppen. Wat weet jij daar nou van?

Laaielichterij

Daarom is het goed dat steeds meer huurders wakker worden. Zij stappen naar de Huurcommissie omdat ze vinden dat deze kosten buitenproportioneel zijn.

En wat blijkt? Uit een analyse van Omroep Brabant blijkt dat negen van de tien aangespannen zaken gewonnen worden door huurders.

Servicekosten mogen geen cent winst opleveren. Maar daar hebben woningstichtingen massaal lak aan. Zij berekenen huurders gemiddeld 61,32 euro per maand te veel.

Huurders betalen gemiddeld 62 euro per maand te veel aan servicekosten

Laura uit Breda

Iemand die bij de neus werd genomen en dat met succes aanvocht, is Laura uit Breda. Laura is studente en huurt bij de firma Xior een appartement.

Xior is typisch een corporatie die wel incasseert, maar niets voor huurders doet. Zo had Laura schimmel in haar woning, hing de wasbak los, doet de wifi het dagen niet en zat ze in de winter zonder warm water. Xior wilde de servicekosten elke maand wel graag hebben.

Laura eiste daarop een afrekening, waarin stond hoe de servicekosten worden opgebouwd. Je raad het al: die kreeg ze dus nooit.

De Huurcommissie stelde haar vervolgens in het gelijk. Laura blijkt in een jaar tijd meer dan 1.200 euro aan ontrechte kosten betaald te hebben.

Woonbond: vecht het aan!

De Woonbond is van mening dat mensen hun servicekosten sowieso moeten aanvechten. ”De kans dat je als huurder gelijk krijgt, is gezien alle uitspraken vrij groot.”

”Als je het vermoeden hebt dat te veel betaald en geen uitleg krijgt, blijkt heel vaak dat je gelijk hebt. Dan gaat het vaak al om een paar tientjes per maand.”

”Moet je nagaan wat dat voor een jaar betekent.” Wanneer de Huurcommissie je in het gelijk stelt, moet de verhuurder je geld terugbetalen.

Wanneer dat niet gebeurt, dien je helaas naar de Kantonrechter te stappen. De Woonbond heeft nog wel een advies: ”Stop niet met het betalen van de huur, dan speel je met je eigen rechten.”

Scroll naar boven