Het hoogste inflatiecijfer sinds 1976 zorgt er mede voor dat ons dagelijkse leven duurder is geworden. Premier Mark Rutte merkte eerder al op dat ”iedereen verstandig met zijn geld om moet gaan”. Maar de groep mensen die financieel met hun rug tegen de muur staat, wordt volgens hulpverleners groter en groter.
Dat meldt de krant De Gelderlander. In de maand maart waren Nederlanders 9,7 procent duurder uit dan in maart 2021. De oorlog in Oekraïne zorgt voor het stijgen van de prijzen. Niet alleen de energierekening en benzine werden duurder, ook in de supermarkt worden we met prijsstijgingen geconfronteerd.
Kiezen: brood of avondeten
Een medewerker van Stip, een netwerk van informatie- en adviespunten in Nijmegen, legt de vinger op de zere plek: ”Er worden veel extra rondjes door de supermarkt gelopen nu. Door mensen die niet kunnen beslissen of ze hun kinderen brood meegeven naar school, of warm eten ’s avonds. Allebei is voor hen geen optie meer.”
Coronacris was een klap, dit is een trap na
Gaf de coronacrisis de groep financieel zwakkeren een klap, wat er nu gebeurt is een trap na, vat de Stip-medewerkster samen. Dat merken ze bij Stip aan de toon: ”We krijgen veel telefoontjes van mensen die erg omhoog zitten. Waren ze eerst kribbig, nu zijn ze heel zorgelijk en gespannen. En ook gewoon boos.”
Een lege buik
50 euro is geen 50 euro meer, merkt Sanne van Weterloo, ambulant hulpverlener voor de gemeente Nijmegen en het Leger des Heils. Vijf tientjes is het standaardbedrag dat veel van haar cliënten krijgen om een week van te leven. ”Ik kom niet meer rond, hoor ik ze al een paar maanden zeggen. Eerst mopperig, maar nu worden mensen er gewoon depressief van. Het geld wordt minder waard, maar de uitkeringen gaan niet omhoog. Dus bewindvoerders laten dat weekgeld zo.”
Toekomst niet rooskleurig
Arjen Sijpkes van de Tielse Stichting Schuldhulpmaatje hoopt dat mensen die het ”mis zien gaan”, eerder aan de bel trekken. Hij houdt zijn hart vast omdat hij vreest dat veel meer mensen in de problemen gaan komen door de steeds hoger wordende prijzen.
Dat vreest ook Marion Mulder van Stichting Help Elkaar in Geldermalsen. ”Een deel steeds de kop nog in het zand, maar de nood is hoog. Telkens als wij dekbedden of dekens aanbieden, zijn die zo weg. Er zijn gezinnen waar ze de verwarming niet meer aandoen.”