Hulphond Anne-Miek durft nu al niet meer buiten te komen door al het vuurwerk

Jongen (18) steekt zware vuurwerkbom af in volle NS-trein, raakt zijn hand kwijt

De zomer is nog maar net voorbij, of het is al helemaal mis in Zwolle. Daar schijnt al flink wat vuurwerk te worden afgestoken. Anne-Miek Vroom is radeloos. Haar hulphond Lucien durft niet meer naar buiten. ”Ik ben ten einde raad.”

Vuurwerk

Anne-Miek kampt met een bindweefselaandoening en daarom heeft ze hulphond. De vrouw zit in een rolstoel en hulphond Lucien is haar steun en toeverlaat.

Helaas moet de hond zichzelf nu helpen. In de Zwolse wijk Stadshagen wonen namelijk mensen die al wekenlang lekker aan het knallen zijn.

Er wordt heel zwaar vuurwerk afgestoken, zo jammert Anne-Miek. En Lucien kan daar niet tegen. Het diertje durft niet meer naar buiten. En dat terwijl de jaarwisseling nog dik drie maanden ver is.

Training

”Vorig jaar was gigantisch, maar dan voornamelijk in november en december. Kijk, een hulphond wordt getraind op harde geluiden, maar op mega-knallen die ramen er bijna uit doen springen, kun je ze niet voorbereiden. Ik krijg veel adviezen. Dit vuurwerk is zo zwaar, het lijkt wel 00rlog.”

Eind augustus

Maar nu is het eind augustus al helemaal misgegaan. ”Lucien is toen zo erg geschrokken van een knal, dat hij niet meer naar buiten durft in het donker.”

”Mijn hulphond koppelt duisternis nu aan vuurwerk. Dat maakt het heel erg lastig, want zie dat maar eens te doorbreken. En het is elke avond raak hier.”

Burgemeester

De burgemeester van Zwolle, Peter Snijders, wordt ook moe van het vuurwerk. Vorige week vertelde hij al dat er uit meerdere wijken in de stad meldingen binnenstromen over zwaar vuurwerk.

”De overlast is naar en vervelend.” Snijders meldt dat jongeren regelmatig bestraf worden. ”Daarom is belangrijk om steeds naar de p0litie te blijven bellen. Dan kunnen handhavers gericht te werk gaan en op die manier krijgen we hotspots in beeld.”

Anne-Miek belt zich het ongans., maar ze heeft niet het idee dat het echt helpt. Ze wil dat er meer gehandhaaft wordt en eist dat er afschrikwekkend hoge boetes komen.

Ze ziet het niet zitten om daders zelf aan te gaan spreken. Ze is bang voor haar eigen veiligheid. De burgemeester denkt niet dat het aantal is terug te brengen tot nul.

”Dan moet je op elke hoek een agent of een boa gaan neerzetten. Hij stuurt eerder aan op de aanpak van handelaren, en wil daarmee de bron aanpakken.

Vuurwerkverbod

Volgens KNGF Geleidehonden heeft vuurwerk een forse impact op mensen die afhankelijk zijn van een hulphond. De dieren kunnen hun werk vaak tijdelijk of langdurig niet uitvoeren. In sommige gevallen worden ze afgekeurd. De stichting wil dat er een landelijk vuurwerkverbod komt.

Scroll naar boven