Huisarts: Vanaf deze leeftijd is het verantwoordelijk om gaatjes te laten prikken!

Huisarts: Vanaf deze leeftijd is het verantwoordelijk om gaatjes te laten prikken!

Een baby oorbellen geven, is in Nederland nog steeds een punt van discussie. Dat geldt ook voor de leeftijd om gaatjes in de oren van je kind te laten maken.

Minumumleeftijd

De ene moeder kan nauwelijks wachten, terwijl anderen juist liever willen dat kinderen hier zelf over kunnen beslissen. Wat is nu eigenlijk het beste? En vanaf welke leeftijd is het verantwoordelijk om gaat te laten prikken in de oren van je kind? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Huisarts: Vanaf deze leeftijd is het verantwoordelijk om gaatjes te laten prikken!

Laten we vooropstellen dat er in Nederland geen minimumleeftijd is bepaald voor gaatjes in de oren. Dat wil niet zeggen dat juweliers soms geen leeftijdsgrens hanteren.

Het kan zijn dat je baby minimaal drie maanden of ouder moet zijn. Veel juweliers beginnen er echter helemaal niet aan op zo’n jonge leeftijd, maar doen dit pas vanaf een jaar of vijf. Zij zijn vaak van mening dat een kind zelf moet kunnen beslissen.

Wetenschappelijk onderzoek

Veel ouders denken dat door gaatjes te laten prikken op jonge leeftijd, hun baby er nog niet bang voor is of er minder van zal voelen.

Dat is pertinente lariekoek. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat baby’s evenveel pijn ervaren. Ook is niet aangetoond dat oorgaatjes sneller genezen bij een baby of kind.

Risico’s oorbellen bij baby’s

We snappen het wel; oorbellen bij baby’tjes heel schattig uit. Maar er kleven ook bepaalde risico’s aan vast. Die sommen we onderstaand voor je op:

  • Een oorgaatje blijft een open w0nd. De kans dat het gaat ontsteken, is aanwezig. Meestal geneest het gewoon goed, maar als dat niet zo is, moet je langs de huisarts.
  • Baby’s houden van frunniken. Ze kunnen de oorbellen uit hun oortjes trekken, in hun mond stoppen en doorslikken. De scherpe punten en randjes kunnen het welzijn van de ingewanden flink aantasten. Ga daarom altijd langs een huisarts als je kind een oorbel heeft ingeslikt
  • Bij spelen en/of stoeien kunnen oorbellen blijven haken en uitscheuren. Een oor kan flink beschadigd raken als jouw kind erop valt.

Advies huisarts

Goed, nu weet je dus dat gaatjes laten prikken in theorie al mogelijk is vanaf drie maanden. Wij hebben een huisarts ook om advies gevraagd.

Die acht het het meest verstandig om wachten met oorbellen, totdat een kind zelf oud genoeg is om de oorbellen er in en uit te doen.

Nu zijn wij hartstikke benieuwd. Op welke leeftijd kreeg jij oorbellen? En hoe denk jij hierover? Laat het in de reacties weten!

Scroll naar boven