Huisarts denkt dat Conor (10) een griepje heeft, drie dagen later is hij er niet meer

Huisarts denkt dat Conor (10) een griepje heeft, drie dagen later is hij er niet meer

Het leek niet veel meer dan een benauwdheid en de huisarts denkt dat de 10-jarige Conor ‘een griepje’ te pakken heeft. In werkelijkheid had het jongetje een tum0r zo groot als een voetbal in zijn hoofd. Slechts vier uur na de diagnose moet zijn familie afscheid van hem nemen.

‘Ik voelde het al’

Het is inmiddels ‘al’ zeven jaar geleden, maar voor vader Menno Vaartjes voelt het als de dag van gisteren. ”Sindsdien is niets meer hetzelfde”, zo zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Bij elke jaarwisseling wordt hij weer aan herinnerd aan zijn zoon.”

Waar de meeste gezinnen vrolijk oud en nieuw vieren, stond de wereld van de familie Vaartjes op 1 januari 2017 volledig op zijn kop. Menno kreeg een telefoontje, dat hij snel naar het ziekenhuis moest komen. Conor is nog aanspreekbaar. Menno stapt in zijn auto, maar de rit duurt te lang.

”Ik voelde al dat het serieus mis was en was er bang voor dat het snel kon gaan, maar zo snel… Toen ik aankwam lag hij al aan de beademing. De tum0r was zo groot dat hij anders zou stikken.”

Even aankijken

Maar hoe kon het zo snel gaan? Rond de kerstperiode was Conor al een tijdje verkouden en ook benauwd. De huisarts zei dat de griep heerste en adviseerde het even aan te kijken.

Vader Menno brengt zijn zoon op 30 december naar zijn ex-vrouw en op 2 januari zou Conor teruggaan naar de huisarts. In de nacht van oud en nieuw ging het echter bergafwaarts en de jongen kon op gegeven moment nog maar in een positie zitten om te kunnen blijven ademen.

Op de bewuste nieuwjaarsochtend wordt Conor met spoed overgebracht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Foto’s die er genomen worden, wijzen uit dat het kind kampt met lymfeklierkanker. Hij werd naar de operatiekamer gebracht, maar door het gewicht van de tum0r stopte zijn hart ermee.

Wanneer zijn vader arriveert, is Conor er niet meer. ”Ik heb hem helaas niet meer bij kennis gezien. Sindsdien is er niets meer hetzelfde.”

Stichting

Conor werd thuis opgebaard in zijn eigen bed. Om hem heen stonden zijn knuffels en de kist werd door familie en door zijn vriendjes beschilderd. Op de achtergrond was zijn lievelingsmuziek te horen.

Hoewel het Menno vanzelfsprekend enorm raakt, heeft hij een prachtig initiatief opgezet. Met de Conor Cares Foundation zijn tienduizenden euro’s opgehaald in de strijd tegen kinderkanker. Menno vindt het mooi om te doen, maar heeft steeds dubbele gevoelens.

Aankomende zondag mogen 160 kinderen een gratis spinningles volgen in De Veur. ”Sporten verbroedert. Dat is iets wat Conor als geen ander kon en dat wil ik graag doorgeven.”

Hoewel dergelijke dagen niet makkelijk zijn, brengen ze ook veel moois. Vaartjes hoop anderen het leed te besparen waar hij zelf doorheen gaat. ”Het is moeilijk om het steeds over Conor te hebben, maar het is het waard om ons doel te kunnen bereiken: kinderen kankervrij.”

Langs deze weg willen wij de familie en in het bijzonder natuurlijk de vader en moeder van Conor enorm veel sterkte wensen ❤️

 

Scroll naar boven