Huidige energietarieven zijn laag – “grootste klap moet nog komen”

Al wekenlang staat Nederland op zijn kop door de stijgende energieprijzen. Het komt natuurlijk mede door de oorlog in Oekraïne dat de gasprijzen omhoog zijn geschoten. De financiële gevolgen hiervan moeten echter nog komen, aldus de Vastelastenbond.

1 juli nieuwe tarieven

Energieleveranciers gaan dit op 1 juli bekendmaken. We kunnen ons er vast op voorbereiden dat de prijzen een stuk hoger gaan uitvallen. De Vastelastenbond verwacht dat veel mensen in gigantische financiële problemen gaan komen hierdoor: “De huidige tarieven zijn nog relatief laag in vergelijking met wat komen gaat.”

Dat komt omdat alle energie die we momenteel gebruiken nog relatief goedkoop zijn ingekocht. Wanneer er nieuwer energie moet worden ingekocht, zullen inkopers met hoge prijzen te maken krijgen. Deze prijzen zullen een stuk hoger gaan uitvallen dat die we nu gewend zijn.

Car refueling at fuel station

De Vastelastenbond zei hierover: “Uit recent onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat de verschillen in variabele tarieven kunnen oplopen tot 1.500 euro. Dat is afhankelijk van het inkoopbeleid van verschillende leveranciers. Het vergelijken van deze tarieven blijkt helaas zelden eenvoudig omdat transparantie over tarieven van álle energiebedrijven daarvoor nodig is.”

Faillissement energiebedrijven

Uit onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat in oktober vorig jaar veel energiebedrijven er financieel slecht voorstonden. Zelfs zo slecht dat er zes van hen bedwongen werden faillissement aan te vragen. Dit aantal gaat nog verder oplopen:

“Ze kunnen niet stunten met de prijs en hebben de inkomsten hard nodig omdat ze achter de schermen ook de kosten van netbeheerder moeten betalen. Vooral kleinere partijen krijgen het zwaar.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven