Huh: je moet de vaat niet eerst afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet

Huh: je mag de vaat niet eerst afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet

Talloze huishoudens hebben een afwasmachine. Dat is lekker makkelijk en snel. Toch weten de meeste mensen niet hoe je een vaatwasmachine moet gebruiken. Het blijkt namelijk helemaal niet de bedoeling om de vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat.

Een vaatwasser zit helaas niet zo in elkaar dat hele kipkluiven of broodkorst verpulverd wordt. Een verstopte vaatwasser die volzit met rondzwevende etenresten is ook geen oplossing.

Het lijkt er dus op dat de vuile vaat moet voorspoelen. Maar dat blijkt helemaal nergens op te slaan. Sterker nog, het is onzinnig en onnodig.

Vaat moet vuil zijn

Makers van vaatwasmiddelen raden klanten met klem af hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gezet wordt. In een vaatwastablet zitten namelijk enzymen, die zichzelf hechten aan etensresten.

Makkelijk gezegd: zonder etensresten kunnen deze enzymen zich nergens aan vastklampen. Het wasmiddel spoelt dan weg in een afvoerputje, zonder daadwerkelijk iets schoongemaakt te hebben.

Wat je dus het beste kunt doen, is grote etensresten in de prullenbak gooien. De rest kun je prima op borden laten zitten. Sterker: dat wordt dus aangeraden.

Huh: je mag de vaat niet eerst afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet

Niet te lang wachten

Sommige mensen zetten een vaatwasser pas een of meerdere dagen later aan. De kans is dan aanwezig dat etensresten aankoeken. Dan wordt de vaat niet schoon. In dat geval kun je de meest vieze pannen wel even afspoelen met koud water.

Belangrijke tips

Een vaatwasser werkt door geavanceerde technieken beter dan de schrobtechnieken van je oma. Daar komt nog bij dat voorspoelen niet gratis is.

Het verwarmen van het water dat je gebruikt bij het voorspoelen, komen bovenop de kosten van het verwarmde water die door de vaatwasmachine gebruikt wordt.

Met andere woorden: je bent dubbel bezig.

In een gemiddeld huishouden wordt de afwasmachine ongeveer 227,4 keer per jaar aangewezet. Zoals bekend is dat in vergelijking met afwassen met de hand, vrij prijzig.

Het wordt dus aangeraden om je vaatwasser alleen aan te zetten wanneer deze helemaal vol staat. Anders maak je het alleen maar duurder voor jezelf.

Schoonhouden

Kies je toch de vaatwasser boven de handafwas? Zorg er dan wel voor dat je de vaatwasser goed schoon houdt. Als er viezigheid in de vaatwasser achterblijft, zal hij namelijk minder goed werken en kan hij gaan stinken.

Laat je jouw vaatwasser vaak op de ecostand draaien om energie te besparen? Zet dan voor goed onderhoud van je vaatwasser toch minimaal eens per maand een heet programma aan.

Scroll naar boven