Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Eric van den Burg van Asiel hebben het Nederlandse volk de oorlog verklaard. Althans, niet direct. Het duo heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer met betrekking tot de huisvesting van asielzoekers. 

Het gaat specifiek om ‘weigergemeentes’. Dat zijn gemeentes die weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan functioneren. De Jonge en Van den Burg willen niet langer toestemming hoeven vragen maar willen zelf bepalen of zij een gebouw nodig hebben.

Kabinet wil asielcrisis oplossen

Het is momenteel vijf voor twaalf in Nederland. Ter Apel wordt overspoeld met nieuwkomers die eigenlijk nergens meer terechtkunnen vanwege de nijpende woningnood.

Hugo de Jonge gaat alle asielzoekers met dwang aan woning helpen

Het kabinet is er alles aan gelegen zich maximaal in te spannen voor asielzoekers. Kortom: als een gemeente niet doet wat het kabinet wil, dan regelt het kabinet de benodigde vergunning zodat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het gebouw kan kopen en er asielzoekers in kan huisvesten. Gemeenten hebben daarmee geen enkele zeggenschap meer.

BEKIJK OOK  Paniek in Beekse Bergen: Jongen (17) in hoofd gebeten door cheeta

Tijdsdruk

Het kabinet is op dit moment druk aan het overleggen met gemeenten over twee locaties waar maar liefst 1.000 nieuwe Nederlanders een mooie woning kunnen krijgen. Hugo de Jonge en Eric van den Burg willen dit niet langer uitstellen en spreken van ”tijdsdruk” en de ”hoogst precaire situatie”. Waar de twee locaties exact liggen is nog niet bekendgemaakt.

 


Like it? Share with your friends!