Housain uit Syrië is klaar met Nederland: ”Dit land maakt mij depressief”

Housain uit Syrië is klaar met Nederland: ''Dit land maakt mij depressief''

Een aanzienlijke groep nieuwe Nederlanders heeft gisteren met kartonnen bordjes in een weiland geprotesteerd tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De ontevreden nieuwkomers wachten al langer dan een jaar op een gesprek, en willen in hongerstaking gaan.

‘Uitgeput’

Reem (33), Amany (42) en Housain (36) zijn helemaal overgekomen uit Syrië. Ze hebben tig veilige landen doorkruisd maar willen alleen maar in Nederland zijn.

De drie zijn ‘hopeloos’ en ‘uitgeput’ en maken onderdeel uit van een groep die bestaat uit zo’n dertig mannen die vandaag met hun kartonnen bordje boos stond te doen.

Inmiddels zitten ze in de derde noodopvang. Het begon in Bergen, toen Enkhuizen en in het West-Friese Avenhorn. Ze zijn niet blij en voelen zich vergeten.

Housain uit Syrië is klaar met Nederland: ''Dit land maakt mij depressief''

IND

Een verslaggever van NH Nieuws is ter plaatse gegaan om de groep te ondervragen. Iedereen vertelt zijn/haar verhaal over het erg lange wachten, het gemis van familie en het uitblijven van antwoorden.

Een 14-jarige jongen is bijvoorbeeld heel erg kwaad. Hij kwam helemaal alleen naar Nederland, maar ‘niemand vraagt naar hem’. Met het protest hopen ze dat iemand hen hoort.

Mentaal kapot

De groep heeft het naar eigen zeggen mentaal erg zwaar. De meesten zitten er compleet doorheen. Housain is naar eigen zeggen erg depressief.

Reem is ook ongelukkig. Het enige dat hij op een dag kan doen is eten, praten en slapen. Verder is er niets te doen. ”Zelf koken kan niet, een keuken is er niet.” Toch heeft Reem niet zoveel eisen. ”Ik hoef geen perfect leven, hoef geen perfect eten. Het enige dat ik wil, is iets horen.”

Verhuizen

Over een paar maanden sluit de West-Friese opvang weer. Dan moet de groep weer verhuizen. Naar Medemblik dit keer. Ze willen het niet zo ver laten komen.

Een vader van drie kinderen zegt: ”Als we volgende week niets hebben gehoord, gaan we in hongerstaking. Ze weten dat dit veel nut heeft.

In Purmerend deed een groep namelijk hetzelfde, waarna de IND massaal naar de locatie is gekomen en iedereen ineens heel snel heeft geholpen.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wilde tegenover NH Nieuws niet reageren op de situatie van de bewoners.

Scroll naar boven