Rivier de Maas in Limburg heeft afgelopen nacht de hoogste stand in meer dan 100 jaar gehad, maar liefst 5 meter boven normaal. Dat heeft Rijkswaterstaat gemeld. Het is een unieke situatie omdat de waterstand in zo’n korte tijd zo extreem hoog zijn gestegen.

Verbroken records

Sterker nog, er is 76 keer zoveel water in de Maas gevallen als normaliter het geval is. Dat komt neer op 3040 kubieke meter water per seconden. Het huidige record staat op de jaren 1980 en 1911, toen het aantal ongeveer 2000 kubieke meter water per seconde. In 1995 waren er al grote problemen met te hoog water in de Rijn en Maas. De Maas bereikte toen een hoogste afvoer van 2746 kubieke meter per seconde. Dat record wordt op donderdag 15 juli vrijwel zeker verbroken.

Overlast Europa

Maar de wateroverlast is niet alleen in Nederland voelbaar. Vooral in Centraal- en Oost-Europa gaat het los: door het hele continent worden meldingen gemaakt van overstromingen. Ongeacht de overstromingen is het op andere plaatsen in Europa, zoals Parijs en Londen, volop zomer. Sterker nog, er worden temperaturen van wel 30 graden verwacht.


Like it? Share with your friends!