Hoogste golf ooit: “Draag mondneusmaskers tijdens kerst met opa en oma”

Hoogste golf ooit: "Draag mondneusmaskers tijdens kerst met opa en oma''

We lijken het coronavirus zo’n beetje te zijn vergeten, maar het is ons nog verre van vergeten. Sterker: we bevinden ons momenteel in de hoogste coronagolf ooit. Dat meldt de Telegraaf.

Grootste golf

Cijfers van het coronadashboard laten zien dat er momenteel maar liefst 3.680 virusdeeltjes per 100.000 inwoners in het rioolwater zitten.

Tot december was dit getal nooit eerder boven de 2.573 uitgekomen. En dat was in maart 2022. Het is dus nu heel erg omhoog gegaan.

Volgens arts-microbioloog Andreas Voss lopen Nederlanders steeds meer rond met virussen en infecties. ”We lijken alles vergeten te zijn wat we hebben geleerd tijdens de coronapandemie.”

Moeten er maatregelen komen?

Het lijkt Voss verstandig dat er meer aandacht komt voor corona. ”Zelfs met klachten vallen we elkaar overal in de armen. Mensen hoesten en niezen vrij en niemand draagt meer mondkapjes op drukke plekken als de trein en de bus. Wat mij betreft moet de overheid adviseren dat dat niet verstandig is.”

protective mask, mask, waste

Kerst met opa en oma?

Het RIVM adviseert nadrukkelijk om thuis te blijven wanneer je klachten hebt. Wanneer je toch contact met kwetsbaren hebt, is het advies om een mondneusmasker te dragen.

”Ik kan me voorstellen dat het erg afhankelijk is van hoe graag je diegene wilt zien. In principe is hoestend en proestend binnenvallen bij kwetsbaren niet slim.”

”Ook niet wanneer ze een vaccin hebben gekregen. Het is vragen om problemen wanneer het binnen slecht geventileerd is, als je weet dat je corona hebt en kwetsbaren niet gevaccineerd zijn. Dan zou ik thuisblijven.”

Doe de test

Voss hamert erom een coronazelftest te doen. Wanneer die positief uitvalt, is het aan te raden om thuis te blijven. Volgens het RIVM ben je besmettelijk vanaf:

  • Een a twee dagen voordat je klachten krijgt
  • Vijf dagen nadat de klachten zijn begonnen

Maar ook wanneer je negatief test moet je volgens Voss goed oppassen. ”Want je kunt ook influenza hebben. Dat is zo goed als vergelijkbaar met corona.”

Hoogste golf ooit: "Draag mondneusmaskers tijdens kerst met opa en oma''

Mondkapje verstandig

Voss adviseert ook om je ‘adem in te houden’ als je een knuffel geeft. ”Een mondkapje is ook verstandig. Hoest en proest een andere kant op en was je handen regelmatig.”

Voorts wordt er nog gewezen op het belang van vaccinatie. ”Kwetsbaren doen er verstandig aan die te nemen. Dat kan deze week nog, daarna stopt de grootschalige campagne. Net iets minder dan de helft van de 60-plussers heeft de prik. Dat vind ik jammer.”

 

 

 

Scroll naar boven