Honderden meldingen binnengekomen van ontstoken hartspier na coronavaccin

Honderden meldingen binnengekomen van ontstoken hartspier na coronavaccin

Bijwerkingencentrum Lareb laat weten 373 meldingen te hebben ontvangen van een ontsteking aan de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) na toediening van een coronavaccin. Dat zijn er 142 meer dan bij de vorige rapportage eind november 2021.

In ons land zijn meer dan 30 miljoen prikken gezet bij iets meer dan 12 miljoen mensen. Lareb zegt dat hartontstekingen ‘bekende zeldzame bijwerkingen’ zijn van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Voornamelijk mannen onder de 40 jaar kregen last van een ontstoken hartspier.

Drie mensen overleden

Volgens het centrum zijn er drie mensen overleden aan hartproblemen na myocarditis of pericarditis, na vaccinatie met Pfizer/BioNTech. “In deze meldingen kunnen ook infecties of andere hartaandoeningen een rol hebben gespeeld. Dat myocarditis of pericarditis na vaccinatie optreedt, betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is”, zo benadrukt Lareb.

Honderden meldingen binnengekomen van ontstoken hartspier na coronavaccin

Twee mensen overleden na een hartontsteking na een prik met het Janssen-vaccin en één na inenting met AstraZeneca. Volgens Lareb zijn dat geen bekende bijwerkingen van beide vaccins.

Van het totale aantal meldingen gaat het in 274 van de gevallen om pericarditis en 99 keer om myocarditis. Lareb geeft daarbij aan dat uit onderzoeken blijkt dat het risico op myocarditis en pericarditis door Covid groter is dan door de coronavaccins.

Makkelijk te behandelen

“Artsen en mensen die gevaccineerd zijn, moeten goed letten op klachten zoals kortademigheid, pijn op de borst en onregelmatige hartslag, die kunnen wijzen op myocarditis of pericarditis. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen”, zegt de organisatie.

Trombosegevallen

Lareb ontving verder 2080 meldingen van trombose en embolieën, een bloedprop in een bloedvat, na coronavaccinaties. Trombose en longembolie komen ook los van vaccinatie voor, onderstreept het centrum. Lareb is in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een vervolgonderzoek gestart naar het risico op trombose na coronavaccinatie.

683 overlijdens na coronaprik

Ook maakte Lareb bekend dat er tot dusver 683 meldingen zijn gedaan van overlijden na een coronaprik. Maar, zo wijst Lareb erop: ”Dat betekent niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven