Hondenbelasting gaat fors omhoog: dit moet je nu gaan betalen voor een hond

Hondenbelasting gaat fors omhoog: dit moet je nu gaan betalen voor een hond

We beginnen dit bericht heel positief, want er zijn steeds minder gemeenten die hondenbelasting heffen. In 2024 moet je in 121 van de 342 gemeenten dokken omdat je een hond hebt. Maar 92 gemeentes hebben besloten het bedrag te verhogen.

Hondenbelasting

In de meeste gevallen brengen gemeenten een paar euro meer in rekening per hond, maar sommige gemeenten hebben nu besloten om echt fors te gaan verhogen.

Volgens de vergelijkingssite Huisdierenverzekeringen.nl, die gegevens heeft opgevraagd bij de gemeenten, gaat het soms om meer dan 10 euro per maand.

Hondenbelasting gaat fors omhoog: dit moet je nu gaan betalen voor een hond

 

145 euro per jaar

Het aantal gemeenten dat hondenbelasting vordert, daalt al jaren gestaag. Met name in het noorden en het oosten van het land zijn er nog maar weinig dorpen en steden die geld in rekening brengen voor het hebben van een of meer viervoeters.

Tien jaar geleden moesten hondenbezitters in 70 procent van alle gemeenten aftikken voor een hond. Inmiddels is dat dus lager.

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze hondenbelasting hebben. En dus heb je pech als je in een gemeente woont die uit is op geld. Zoals in Hendrik-Ido-Ambacht bijvoorbeeld. Daar durven ze maar liefst 145 euro per hond, per jaar, te vorderen.

Vorig jaar spande Den Haag de kroon. Inwoners moesten daar 137 euro per hond betalen, maar de gemeente besloot om hondenbelasting dit jaar af te schaffen.

Meer honden = meer betalen

Veel gemeenten rekenen hetzelfde bedrag per hond. Als je dus twee honden hebt, moet je in Hendrik-Ido-Ambacht dus twee keer 145 euro per jaar betalen.

Er zijn echter ook gemeenten die meer geld vragen voor het bezit van een tweede hond. In het Limburgse Heerlen moet een hondenbaasje 71 euro per jaar betalen voor hond nummer een. Maar als je een tweede hond hebt, moet je daar 229 euro voor betalen.

Betaal jij hondenbelasting? En hoeveel? Laat het weten in de reacties!

 

 

Scroll naar boven