Homoseksuele Ali wordt uitgezet naar Pakistan: ”Hij doet alsof”

Homoseksuele Ali wordt uitgezet naar Pakistan: ''Ik val niet op mannen!''

De 31-jarige Ali leefde jarenlang samen met zijn Radja in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen, maar kan volgens de immigratiedienst prima terug naar Pakistan. De IND denkt dat in zijn eigen land gewoon veilig is voor hem, en dus werd hij woensdag uitgezet.

Dat iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, wil niet zeggen dat het daadwerkelijk een eend is. Het is waarschijnlijk, maar niemand weet het zeker. Zo is het ook met Ali uit Pakistan.

Verkering

De nu 31-jarige Ali ontvluchtte vier jaar geleden zijn thuisland. Hij voelde zich, volgens zijn asielaanvraag, in Pakistan niet veilig omdat hij op mannen zei te vallen.

In het azc trof hij Radja, ook een Pakistaan die op mannen valt. De twee kregen verkering met elkaar, en leefden samen op een kamertje.

Twee keer afgewezen

In mei van dit jaar bezegelden Ali en Radja hun liefde met een geregistreerd partnerschap. Dat ging nog niet zo eenvoudig, want de gemeente wilde hier eerst niet aan meewerken.

Dat had er mogelijk mee te maken dat de asielaanvraag van Ali al twee keer was afgewezen. Na een paar gesprekken lukte het dan toch en de twee werden op papier een koppel.

Voorlichting

Ondertussen ging Ali ook nog wat professioneler aan de slag met zijn homoseksualiteit: in het asielzoekerscentrum gaf hij voorlichting over zijn geaardheid aan andere vluchtelingen. Dat gebeurde wekelijks tijdens het zogeheten ‘lhbti-café’.

Geen bewijs

Toen medewerkers van de immigratiedienst diep in het dossier van Ali doken, kwamen ze tot de conclusie dat zij geen bewijs vonden voor de claim van Ali: dat hij in Pakistan vreesde voor zijn leven vanwege zijn homoseksualiteit. De IND kon uit niets herleiden dat Ali in Pakistan relaties met mannen had, aldus het AD.

‘Niet per definitie geloofwaardig’

Dat het in Nederland dikke mik met Radja is, maakt volgens het IND geen verschil. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de immigratiedienst deel van uitmaakt, schrijft in een brief:
“Een geregistreerd partnerschap maakt de s*ksuele gerichtheid van iemand niet per definitie geloofwaardig. Er gaat aan een geregistreerd partnerschap geen inhoudelijk onderzoek vooraf.”

Verklaringen van vrienden

De advocaten die Ali en Radja bijstaan, Stieger en Kortekaas, verschillen daarover van mening. “In eerste instantie wilde de gemeente [Hoogeveen, red.] het partnerschap niet vastleggen”, vertellen zij.

“Toen zijn er meerdere gesprekken op het gemeentehuis geweest, waarna het alsnog is gebeurd.”  Vrienden van Ali en Radja hebben nog verklaard dat de twee wel degelijk een homoseksuele relatie hebben, maar het mocht allemaal niet baten. Ali werd woensdag uitgezet.

Kamervragen

Er liep nog een beroep tegen een asielafwijzing. De advocaat van Ali probeert nu via een spoedprocedure af te dwingen dat Ali terug mag komen naar Nederland om hier zijn beroepszaak af te wachten. De PdvA heeft kamervragen over Ali gesteld.
Scroll naar boven