Je zou denken dat het drinken van koffie de hersenactiviteit juist zou verhogen. Nu is echter gebleken dat het mogelijk het tegenovergestelde effect heeft. Wij zijn vast niet de enige die zeker 2 kopjes koffie per dag drinkt om (vooral) de ochtend door te komen. Toch zou een hoge koffie consumptie meer kwaad dan goed kunnen doen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Hoger risico op dementie

Onderzoekers van de University of South Australia hebben ontdekt dat cafeïne wordt geassocieerd met kleinere hersenvolumes en een hoger risico op dementie. De researchers namen ongeveer 17.000 mensen tussen de 37 en 73 jaar onder de loep, en keken naar de invloed van koffie op hun hersenen. Wat bleek? Degenen die meer dan zes koppen per dag dronken hadden 53% meer risico op dementie.

Ben je een fikse koffiedrinker? Maak je geen zorgen. Professor Elina Hyppönen, een van de onderzoekers die de studie hebben uitgevoerd, zei dat een paar kopjes per dag geen probleem moeten zijn. Toch had ze nog wel een boodschap voor de mensen die meer dan een half dozijn kopjes per dag drinken: ‘Heroverweeg dan je volgende drankje.’


Like it? Share with your friends!