Hoeveel fooi? Nieuw pinapparaat dwingt je om te kiezen

Het zou kunnen dat je hem al een keer bent tegengekomen: de fonkelnieuwe pinautomaat van Lightspeed. Met deze ‘superslimme’ machine krijgen klanten in de horeca direct de keuze of, en hoeveel, fooi ze willen geven.

Fooi

Het apparaat laat voordat je kunt betalen eerst een keuzemenu zien, waarin je moet kiezen hoeveel je wil geven. Fijn is dat niet, want daardoor word je eigenlijk gedwongen.

Fooi

In de horeca is het ‘normaal’ om tip te geven. Daarmee beloon je als het ware de service van de bediening, of je geeft extra omdat je tevreden bent over bijvoorbeeld het eten.

In tijden waarin steeds meer mensen moeilijk rond kunnen komen, is er een nieuwe pinautomaat op de markt gebracht. Het gaat om een apparaat van ontwikkelaar Lightspeed.

Waar je voorheen fooi contant moest geven, kan dat nu gewoon via het pinapparaat. De machine geeft je eerst een keuze of en hoeveel extra geld je wil geven. Er zijn vijf keuzes die je kunt aanklikken:

  • 10%
  • 12%
  • 15%
  • Aangepast
  • Geen fooi

‘Niet correct’

Veel mensen zijn niet te spreken over deze vorm van ‘dwang’. Iets extra’s geven is niet vanzelfsprekend, maar gebeurt omdat je dat zelf wil.

De tendens onder klanten is dat ze hiermee ‘gedwongen’ worden. Vier van de vijf keuzen bedragen namelijk fooi en je bent al snel geneigd om toch maar wat geven.

Blij mee!

Bij koffiezaak Livingstone is Amersfoort zijn ze maar wat enthousiast over het pinapparaat. Eigenaar Daniel de Boer wilde naar eigen zeggen ‘echt testen’ of mensen het vervelend vinden.

Maar hij geeft ook toe: ”Onbewust werkt het natuurlijk wel een beetje. Daardoor vindt het personeel dat erg fijn. We krijgen nu wel meer fooi.”

‘Mag ik dat zelf bepalen?’

Een klant die wordt gevraagd naar zijn ervaring, geeft aan zich overrompeld te voelen. ”He, fooi? Mag ik dat zelf beslissen?”

We merken dat de fooiendiscussie veel losmaakt onder mensen. Wat vind jij van het pinapparaat? Laat het weten in de reacties!

 

Scroll naar boven