Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? Dit is de regel voor 2024

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? Dit is de regel voor 2024

Contant geld is anno 2024 gelukkig nog steeds een wettig betaalmiddel en dat is maar goed ook. Je moet er niet aan denken dat het op een dag zal verdwijnen. Maar hoeveel contant geld mag je in huis hebben. Want dat vragen veel mensen zich af. In dit artikel vind je het antwoord.

Contant geld

Het aantal mensen dat nog met contant geld betaalt neemt steeds verder af. Dat komt niet zozeer omdat mensen er niet meer mee willen betalen. Het is voornamelijk te wijten aan het gemak van pinnen.

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? Dit is de regel voor 2024

Zelfs op de markt zijn er kooplui die bordjes op hebben gehangen met daarop de tekst: ‘Pinnen? Graag’. Ook is er een steeds groter wordend aantal winkels dat liever niet ziet dat jij met munten en briefgeld betaalt. Dit worden ook wel de zogenaamde ‘pin-only’-winkels genoemd.

20% betaalt nog contant

Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandsche Bank, betaalt zo’n twintig procent van de bevolking alles met contant geld. Dat betekent automatisch dat de overige tachtig procent de voorkeur geeft aan pinnen.

Er zijn veel mensen die vrezen dat contant geld op een dag gaat verdwijnen. Volgens de Rijksoverheid zal dat ‘voorlopig’ nog niet zo zijn. Het woordje voorlopig is daarbij natuurlijk geen goed teken. Want dat zou inhouden dat we over een tijdje naar de digitale euro zouden kunnen gaan.

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? Dit is de regel voor 2024

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

Een veelgestelde vraag is hoeveel contant geld je in huis mag hebben. De website van de Rijksoverheid is daar zeer duidelijk over.

Er is geen limiet voor de hoeveelheid contant geld die je in huis mag hebben. Dat klinkt geweldig, maar dan komt het. De Belastingdienst wil namelijk wel dat je boven een bepaald bedrag aangifte doet.

In 2024 mogen alleenstaanden een bedrag tot 653 euro belastingvrij in huis hebben. Als je een fiscaal partner hebt, ligt dat bedrag op 1.306 euro.

Belangrijk om te weten is dat niet alleen muntjes en briefjes worden meegerekend als ‘contant geld’. Ook cadeaubonnen die een bepaalde waarde vertegenwoordigen, vallen hieronder.

Voorbeeld:

Heb jij een cadeaubon ter waarde van 50 euro van Ici Paris voor je verjaardag gekregen? Dan mag je als alleenstaande nog maar 603 euro aan eventuele briefjes en muntjes hebben.

Nu weet je dus precies hoe het zit met betrekking tot de regels. Heb je meer geld in huis en geef je dat niet aan? Dan moet je hopen dat niemand je erbij lapt 🙂

Vind je dit een leuk artikel? Geef jouw mening in de reacties en deel dit natuurlijk op Facebook!

Scroll naar boven