Niemand van ons is vreemd van een plasje. Of je nou midden in de nacht moet opstaan omdat je het niet meer houdt, of overdag juist meer uitstapjes maakt naar het toilet, we kennen allemaal het gevoel van ongemak wat je ervaart bij een volle blaas. Maar hoe vaak per dag moet je eigenlijk plassen? Onderzoek wijst het volgende uit.

Hoe vaak plassen?

Natuurlijk zijn er veel verschillende factoren die dit kunnen verklaren. Bijvoorbeeld een blaasontsteking, zwangerschap en medicatie. Volgens Medical News Today geeft de hoeveelheid die je plast per dag goed de status van je gezondheid weer. Het is dus helemaal niet zo gek om dit bij te houden.

Hoewel het gemiddelde getal ligt tussen de 6-7 keer, zal een gemiddeld gezond persoon tussen de vier en tien keer moeten plassen in een periode van 24 uur. Dit je niet in deze categorie? Dat is nog geen reden voor paniek. Er zijn namelijk veel redenen waarom je misschien vaker of minder moet plassen.

plassen

Dit kan bijvoorbeeld liggen aan je leeftijd, hoeveel (en wat) je drinkt, medische aandoeningen en medicatie. Natuurlijk ligt het ook aan de grootte van je blaas. Maar dat is een open deur. Naast diabetes en urineweginfecties zijn er andere aandoeningen die de hoeveelheid die je moet plassen kan veranderen, waaronder onevenwichtige calciumspiegels. Maar plas je veel meer dan je eigenlijk zou moeten? Dan is het zeker de moeite waard om contact op te nemen met je huisarts.

Gezonde plas gewoonte

Maar er zijn gelukkig ook manieren om een gezonde plas gewoonte te krijgen. Dit helpt onder andere om genitale en urineweg irritaties te verminderen. Denk hierbij aan het eten van probiotica zoals yoghurt. Ook helpt het gebruiken van niet geparfumeerde zeep rondom je intieme gebied. Ook is het handig om te vermelden dat je elke twee tot vier uur moet plassen en dat de lengte tussen de acht en tien seconden moet duren. Dit is als je twee liter water per dag drinkt.

Of wil je liever het verhaal lezen van een loslopende koe in Utrecht?


Trendnieuws reacties

Welkom bij Trendnieuws! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!