Hoe ‘AlleenFans’ het leven van Instagrammer Andrea (21) redde

Hoe 'AlleenFans' het leven van de 21-jarige Andrea redde

De 21-jarige Andrea uit Cali, Colombia is model op ‘AlleenFans’ en verdient daar heel veel geld mee. Toch is haar leven bepaald geen glitter en glamour. ”Mensen hebben al snel vooroordelen, die wil ik heel graag wegnemen.”

Armoede

”Ik kom uit een arme buurt in Cali, Comuna 20”, zo vertelt Andrea. Het is een zeer onveilige buurt, die bekendstaat om de vele bendes.”

”Thuis hadden we het dan ook niet breed. We waren altijd op straat te vinden, zoals veel kinderen in Zuid-Amerika. Mijn broertjes droomden ervan om profvoetballer te worden.”

”In totaal waren we met zijn zevenen. Mijn vader droeg met zijn inkomen zorg voor onze hele familie. Naast mijn broertjes heb ik ook twee zusjes.”

”Vanzelfsprekend is een inkomen voor zeven personen niet genoeg om in ‘luxe’ te leven. We waren al blij als er ’s avonds eten op tafel stond.”

Naarmate de kinderen ouder worden, gaan ze ook meer kosten. Andrea gaat naar school, maar stopt daar op jonge leeftijd mee. Er moet immers geld verdiend worden.

Andrea gaat fruit verkopen. Geen hoogstaande baan, maar met het kleine beetje geld dat ze verdient kan ze bijdragen aan het gezinsinkomen.

AlleenFans

”Ik verdiende er niet veel mee, zo’n 500.000 peso per maand. Dat is omgerekend zo’n 160 euro. Maar goed, ik deed wat mijn familie van me verwachtte.”

Haar leven krijgt een bijzondere wending als haar vriendinnen haar wijzen op ‘AlleenFans’. Daar zou makkelijk geld mee verdiend kunnen worden.

”Kijk, ik kon twee dingen doen: mezelf een slag in de rondte werken voor een laag salaris, of het gewoon proberen en zien waar het schip strandt.”

Op aanraden van Raul, de vriend van een vriendin van Andrea, maken ze accounts aan. Raul is de ‘manager’ en zou ervoor zorgen dat de inkomsten netjes zouden worden verdeeld.

Manager

Het avontuur werpt binnen een maand al vruchten af. ”Ik verdiende binnen een maand al 20.000 dollar. Ik wist niet wat ik meemaakte. Voor dat bedrag moest mijn vader jarenlang werken.”

Het geld dat ze verdient, komt echter niet bij Andrea terecht. Raul, de ‘manager’, besluit alles voor zichzelf te houden. Na drie maanden en ongeveer 60.000 dollar verwijdert hij zelfs haar account.

Motivatie

Maar Andrea weet nu wat de mogelijkheden zijn en hoe AlleenFans haar leven aangenamer kan maken. Ze besluit het op eigen kracht te proberen en maakt een nieuwe account aan.

Met succes, want de dollars stromen binnen. Vanaf dat moment besluit Andrea dat ze hier haar full time baan van gaat maken.

Marketing

Het duurt echter niet lang voordat Andrea reclame gaat maken voor AlleenFans. Daardoor weet niet alleen de hele wijk binnen no time wat ze doet, maar ook haar familie.

Ze krijgt te maken met pesterijen, mensen noemen haar goedkoop. Het raakt de 21-jarige, die in een depressie belandt. ”Het heeft me veel pijn gedaan.”

”Mensen denken dat ik er voor de lol zo bijzit, maar het geld dat ik ermee verdien gebruik ik om mijn familie een beter leven te kunnen geven. Als ik een baan kon vinden die ook zoveel betaalde, had ik dat gedaan. Ik wilde dat mensen zich zouden verdiepen in mijn beweegredenen.”

”Ik ben ook maar een mens, die het beste wil voor haar familie. Ik heb geen slechte intenties en doe niemand kwaad. Als mensen foto’s van mij willen zien, betalen ze daar vrijwillig voor.”

”Nooit heb ik iemand daartoe gedwongen. Ik doe alles eerlijk en draag ook gewoon belasting af over mijn inkomen. Is het veel geld? Ja. Verdien ik het op een slechte manier? Dat vind ik niet.”

Doorgaan

Inmiddels gaat het goed met haar. Ze probeert zich niets aan te trekken van wat andere mensen van haar vinden. Met haar familie heeft ze goed contact.

”Ik heb onlangs een mooi huisje gekocht voor mijn vader en moeder. Uit dank voor wat ze voor ons gezin gedaan hebben toen we klein waren.”

”Zijn ze blij met mijn werk? Nee. Maar ze zijn wel trots op hun dochter. Ik heb de mogelijkheid aangegrepen om armoede vaarwel te zeggen. In dat opzicht durf ik te stellen dat AlleenFans mijn leven heeft gered.

Scroll naar boven