Hilda (83) mag van instelling niet roken, zoon start zaak: ”Het is haar laatste pleziertje”

Dementerende Hilda (83) moet van instelling na 70 jaar stoppen met roken, zoon start zaak

Dat roken niet bevorderlijk is voor je gezondheid, staat als een paal boven water. Daar is iedereen het wel over eens. Maar om een bejaarde vrouw van 83 jaar, die al zeventig jaar rookt, haar laatste pleziertje af te pakken? 

Roken

In Alkmaar kwam het gisteren tot een rechtszaak. De zoon van de 83-jarige Hilda heeft de zorginstelling waar zijn moeder zit aangeklaagd.

white cigarette stick on white wall

Hilda Bos is dementerend en verblijft in woonzorglocatie Oudtburgh in het Noord-Hollandse Bergen. Daar geldt de regel dat roken niet mag.

Zowel de bewindvoerder van de vrouw als zorgverleners weigeren ‘rookgeld’ te verstrekken vanwege de gezondheidrisico’s.

Jurjen Sietsema, Hilda’s zoon, noemt het ‘idioot en totale aanstellerij’ en is naar de rechter gestapt. Hij wil dat zijn moeder de tijd die ze nog heeft gelukkig is. En in haar geval horen sigaretten daarbij.

Recht

Tegen Hart van Nederland vertelt Jurjen: ”Het is een recht. Je mag gewoon roken in Nederland. Ik geloof niet meer dat het slecht is voor haar gezondheid. Ze is al aan het aftakelen.”

Zijn advocaat, Ruud Verhoeven, noemt roken zelfs een mensenrecht. ”Wanneer iemand al zeventig jaar die hobby heeft, is het geen optie die af te pakken.”

Kort geding

En dus heeft Jurjen een kort geding aangespannen. De rechter heeft geen uitspraak gedaan omdat de zorginstelling en de zoon van Hilda een schikking troffen.

Vanaf vandaag worden er weer sigaretten verstrek aan Hilda, mits ze daarom vraagt. Dat is niet vanzelfsprekend, want de bejaarde vrouw is dementerend.

”Wanneer mevrouw erom vraagt, kan ze roken”, aldus advocaat Verhoeven. De bewindvoerder van Hilda wil liever geen reactie geven. ”Het betreft een individuele kwestie waarover ik geen inhoudelijke mededelingen wil doen”, zo meldt hij jegens Hart van Nederland.

Wij zijn reuze benieuwd naar jouw mening over deze kwestie. Laat het weten in de reacties en deel dit bericht!

Scroll naar boven