Hij redde 669 kinderen tijdens de holocaust – kijk nu naar het publiek wanneer zijn geheim wordt onthuld

Sir Nicholas Winton werd in 1909 in Londen geboren door zijn Joodse ouders. Zijn moeder en vader waren twee jaar eerder naar Engeland verhuisd. Ze veranderden hun Duits-joodse achternaam van Wertheim in Winton in een poging om te integreren, en ze hadden ook Nicolaas laten dopen nadat ze zich bekeerd hadden tot het christendom.

Nicholas Winton, die later als effectenmakelaar werkte, was van plan in de winter van 1938 naar Zwitserland te gaan voor een skivakantie. Maar hij veranderde van gedachten en ging in plaats daarvan naar Praag om een man te ontmoeten genaamd Martin Blake, die hem om hulp had gevraagd .

Winton begon toen in zijn eentje een organisatie om Joodse kinderen te helpen die bedreigd werden uitgeroeid te worden door de Duitsers.

Hij vestigde zijn kantoor aan een eettafel in zijn hotelkamer in Wencelas Square in het centrum van Praag.

Korte tijd na de ‘Kristallnacht’, een bloedbad van Joodse mensen in nazi-Duitsland in november 1938, ontving Winton het bericht dat het Verenigd Koninkrijk vluchtelingen onder de leeftijd van 17 zou accepteren. Ze moesten gewoon een onderkomen en voldoende geld hebben om te zorgen voor hun uiteindelijke terugkeer naar huis.

Een groot obstakel om de kinderen naar Groot-Brittannië te krijgen, was om ze door Nederland te krijgen, waar ze een veerboot naar het VK zouden nemen. Ondanks de gruwelen van “Kristallnacht” stuurden Nederlandse grenswachters alle joodse vluchtelingen terug naar Duitsland.

Maar dankzij de belofte van de Britse regering bracht Winton met succes 669 Joodse kinderen uit Tsjechoslowakije naar Groot-Brittannië.

De moeder van Winton hielp bij het vinden van gezinnen voor kinderen, waarvan de meeste ouders in het concentratiekamp Auschwitz zouden omkomen.

De laatste 250 kinderen zouden op 1 september 1939 Praag verlaten. Maar de trein is nooit vertrokken. Hitler viel Polen dezelfde dag binnen, waardoor het het begin van de Tweede Wereldoorlog ontstond.

Slechts twee van de kinderen die op die trein zouden zijn gebleven hebben het overleefd.

Winton sprak nooit over wat hij met de kinderen deed totdat zijn vrouw (Grete) 50 jaar later een notitieblok op zolder had gevonden.

Het bevatte namen en foto’s van de kinderen die Winton had gered.

Grete Winton gaf het boek aan een journalist, wat ertoe leidde dat haar man werd uitgenodigd voor een BBC-programma om hem te bedanken voor zijn werk.

Maar wat Winton niet wist, was dat iedereen in het studiopubliek een persoon was wiens leven hij had gered.

Sir Nicholas Winton ontving later vele onderscheidingen, waaronder de hoogste onderscheiding van de Tsjechische Republiek, de Orde van de Witte Leeuw.

Winton stierf in 2015 op 106-jarige leeftijd.

Bekijk de emotionele hereniging van Sir Nicholas Winton met enkele vluchtelingen die hij hier heeft gered:

Vandaag de dag zijn er niet veel overlevenden van de Holocaust over. Maar het is buitengewoon belangrijk om te onthouden wat er is gebeurd, zodat het nooit meer gebeurt.

Help ons dit ongelooflijke verhaal te delen ter ere van Sir Nicholas Winton en om al diegenen te herinneren die zijn vermoord tijdens de Holocaust.

Bron: BBC