Hij dumpt duizenden tonnen sinaasappelschillen in een veld – 16 jaar later is de wereld verbaasd over het resultaat(2 minuten lezen)

Tientallen jaren lang hebben landen over de hele wereld hun regenwouden plat gekapt – met name Zuid-Amerika, waar enorme stukken land zijn gekapt voor bijvoorbeeld de palmolie-industrie.

Maar gelukkig zijn er mensen die proberen deze belangrijke ecosystemen te redden, zoals een stel uit de Verenigde Staten dat eind jaren 90 talloze sinaasappelschillen op deze gebieden in Costa Rica heeft gedumpt. Nu, meer dan 16 jaar later, zijn de resultaten verrassend voor mensen over de hele wereld.

Eind jaren ’90 begonnen ecologen Daniel Janzen en Winnie Hallwachs van de University of Pennsylvania een deal met een jus d’orange fabrikant in Costa Rica. Het echtpaar vroeg het bedrijf om een ​​deel van hun gekapte land te doneren aan een beschermd gebied en in ruil daarvoor zou het bedrijf zijn sinaasappelschilafval gratis in het midden van een weiland mogen dumpen. Het was een interessante aanbieding en het bedrijf was het daarmee eens.

Een jaar later werd een concurrent van het sinaasappelsapbedrijf aangeklaagd om het bedrijf te laten stoppen met het dumpen van zijn afval in het veld. Het tweede bedrijf zei dat de sinaasappelschillen het land verontreinigden.

Tegen de tijd dat het eerste bedrijf werd gedwongen te stoppen, had het 1.000 vrachtwagenladingen gedumpt die in totaal meer dan 12.000 ton sinaasappelschilafval op het gekapte land had gedumpt. En toen werd het experiment vergeten en het land werd meer dan een decennium achtergelaten.

Voordat het experiment eindigde, hadden de twee Amerikaanse ecologen een bord op het veld geplaatst. En toen ze 16 jaar later terugkwamen, hadden ze moeite om het bord opnieuw te vinden. Het bord was nergens te bekennen, hoewel ze dubbel controleerden om er zeker van te zijn dat ze op de goede plek zochten.

Natuurlijk waren ze op de juiste plek, maar het landschap was volledig getransformeerd. Tijdens de voorgaande 16 jaar waren de sinaasappelschillen gekrompen en de basis gelegd voor nieuw leven om te bloeien in het landschap.

Het regenwoud had een heel nieuw leven gekregen. Bomen waren groot en sterk geworden en verschillende soorten dieren, waaronder fretten, waren het gebied ingetrokken.

De ongelooflijke ontdekking van de ecologen onthulde een belangrijke nieuwe les voor ecologen: het blijkt dat volledig ontboste gebieden weer tot leven kunnen komen. Dit betekent dat als meer projecten zoals worden opgenomen, ze de klimaatverandering kunnen vertragen.

Princeton University publiceerde onlangs een studie over het land – en niet zo lang geleden waren Janzen en Hallwachs eindelijk in staat om het teken te vinden dat ze al die jaren geleden hadden. Het was bedekt door de verbazingwekkende groei die 16 jaar geleden plaatsvond.

Dankzij de bescheiden sinaasappelschil hebben ecologen iets verbazingwekkends ontdekt – iets dat zelfs de toekomst van onze planeet zou kunnen veranderen. Hopelijk zal het ook in de toekomst veel meer vergelijkbare projecten inspireren.

Wat een geweldige ontdekking! Deel dit artikel als je dit ook geweldig vond.

Bron: Princeton University

Wat vind jij? Reageer hieronder