Het woord ‘moeder’ moet vervangen worden door ‘ouder’

Het woord 'moeder' moet vervangen worden door 'ouder'

Het kabinet wil dat het woord ‘moeder’ uit het bevolkingsregister gehaald wordt. Onze bestuurders willen dat we gaan spreken van een ‘ouder uit wie het kind is geboren’. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD) op haar website. 

De wijziging heeft enorme consequenties. Nu staat daar nog op wie je moeder is. Straks komt erop te staan uit welke ouder je geboren bent. Het kabinet wil daarmee dat we wat ‘sekseneutraler’ worden.

SGP laaiend

De SGP-fractie heeft inmiddels laaiend gereageerd. De partij hecht ontzettend veel waarde aan de term moeder en wil niet dat deze zomaar verdwijnt. Kamerlid André Flach beticht onze beleidsbepalers van het verbergen van een uiterst gevoelige wijziging, die wordt ”weggemoffeld”.

Het woord 'moeder' moet vervangen worden door 'ouder'

En daar heeft de SGP natuurlijk volledig gelijk in. De wijziging is namelijk opgenomen in een ‘verzamelwet’. Hierin worden meerdere wijzigingen in bestaande wetten er in een keer doorheen gedrukt. De SGP eist een debat met Hugo de Jonge, die nog steeds demissionair minister van Binnenlandse Zaken is.

Kabinet draait

In 2021 omschreef het kabinet een dergelijke wijziging nog als ‘niet wenselijk’. Als reden werd aangedragen dat veel ouders grote waarde hechten aan de term moeder.

Maar in Den Haag zijn ze dus helemaal gedraaid. Ambtenaren schrijven aan minister Hugo de Jonge dat zij niet verwachten dat de verandering ”tot veel discussie in de Kamer zal leiden”. Dat ligt online wel anders. Want op X gaat het helemaal los.

Reactie Hugo de Jonge

Inmiddels heeft Hugo de Jonge de ophef meegekregen. Hij beweert nu dat het een ‘onnodige fout’ was die spoedig zal worden rechtgezet. Leuk en aardig, maar als de SGP niet had opgelet, zou dit er dus gewoon doorheen gedrukt zijn. Inmiddels laten meer politieke partijen van zich horen.

Scroll naar boven