Volgens verschillende onderzoeken uit de afgelopen jaren heeft het tweede kind in een gezin de grootste kans om crimineel gedrag te gaan vertonen in de toekomst. Maar hoe waarschijnlijk is dit? Zijn deze internationale onderzoeken ook echt betrouwbaar? Het onderzoek is gedaan onder 300.000 kinderen.
Crimineel gedrag onder jongste kinderen
Alleen kinderen uit gezinnen met minstens twee kinderen werden in het onderzoek meegenomen. Ze keken hier hierin welke van de kinderen op hun 16de en 24de het meest in aanraking waren gekomen met de politie. Wat bleek? De jongste kinderen hadden inderdaad een grotere kans om crimineel gedrag te vertonen
Wat ook opmerkelijk was, is dat de kinderen die inderdaad meer crimineel gedrag vertoonde vaak uit grotere gezinnen kwamen. Omdat er in deze gezinnen meer kinderen zijn die later zijn geboren, zou dit automatisch kunnen betekenen dat de kans groter wordt dat ze crimineel gedrag gaan vertonen in de toekomst.
Zo werd er in de testlanden bewezen dat moeders na de geboorte van het tweede kind vaker werken. Bij het eerste kind kunnen ouders nog genoeg aandacht schenken, terwijl dat per kind die erbij komt afneemt. Je kunt dus aan de hand van deze onderzoeken met enige zekerheid zeggen dat jongere kinderen inderdaad een grotere kans hebben om in de criminaliteit te belanden.