Het is vandaag Nationale Poepdag, volg de wijze raad van de poepdokter

Het is vandaag nationale poepdag, volg de raad van de poepdokter

De dag is al bijna om, maar niet voordat Trendnieuws nog even aandacht besteed aan een zeer belangrijk thema. Het is vandaag namelijk weer Nationale Poepdag, no joke. Deze dag is ooit in het leven geroepen door de Maag Lever Darm Stichting, om zodoende aandacht te vragen tussen poep en gezondheid. En dat heeft een belangrijke reden: het vroegtijdig opsporen van darmkanker.

Poep is vies. Althans, zo is de publieke opinie. Poepdokter Nienke Gottenbos denkt daar significant anders over. ”Poepen is juist heel belangrijk. De pot kan veel zeggen over je gezondheid.” De naam poepdokter heeft Gottenbos trouwens van een kind overgenomen. Officieel is ze darmfloratherapeut en voedingskundige.

Poep als taboe

Helaas blijft praten over poep een taboe. ”Ik praat er natuurlijk over, maar er zijn ook mensen die niet naar de huisarts durven te stappen voor hun darmklachten. Daarmee kan je kwaad doen.”

Nadat haar boek Gezond van Mond tot Kont is uitgekomen is er ook een onderzoekje gedaan, vertelt Gottenbos. ”Hieruit bleek dat mensen makkelijker praten over hun seksleven dan over poepen!” Niet praten over poep kan ook zelfs enorme gevolgen hebben, legt de poepdokter uit. ”Als je er niet over praat, dan weet je niet wat normaal is.”

Trek aan de bel

Nationale Poepdag vraagt om aandacht voor de ontlasting en je gezondheid. Maar wanneer weet je nu dat het foute boel is in je poep? Gottenbos: ”Goede ontlasting is in principe een keer per dag als een glad worstje. Je hoeft slechts een keer te vegen en je hebt geen klachten.”

Ze vervolgt: ”Het ruikt zeker niet naar bloemetjes, maar het hoort ook niet te stinken. Het is belangrijk dat als je een teken in de pot vindt, dat teken serieus te nemen. Het hoeft niet gelijk om ernstige darmaandoeningen te gaan, maar kleine klachten kunnen ook iets betekenen. Hoe klein de klacht ook is, doe er iets mee. Dat is de belangrijkste boodschap voor Nationale Poepdag!”

Dit artikel is verschenen bij MetroNieuws.  Wil jij tips voor goede ontlasting, klik dan op deze link. Veel succes gewenst.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven